Így viselte Zente a kezelést - A kisfiú kezelőorvosa is nyilatkozott

Forrás: Vargosz/Vargosz -
SMA Zente
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról a Life.hu is beszámolt, Zente tegnap megkapta a 700 millió forintos génterápiás kezelést, amire országos összefogással gyűlt össze a pénz. A kisfiú kezeléséről az orvosok is nyilatkoztak. 

"A szervezetébe bevittük azt a fehérjét, ami a hiányzó gént pótolni fogja" – mondta dr. Velkey György, a kórház főigazgatója. A zolgensma nevű gyógyszer hazánkba szállítása egyáltalán nem volt könnyű feldatat, -60 és -80 fok közötti hőmérsékleten kell ugyanis tárolni. Múlt héten még üres ampullák utaztatásával tesztelték, megfelelően működik-e a speciális csomagolás - írja a Blikk.

Zente (A Bethesda Gyermekkórház hivatalos fotója) Forrás: Vargosz/Vargosz

Zente szerencsére jól viselte a beavatkozást. "Végig mosolygott, játszott, nézte a kis tabletjét. Egyedül csak akkor sírdogált, amikor vérnyomást mértünk" - árulta el a lapnak a kezelőorvosa, dr. Gergely Anita, aki azt is elmondta, hogy a kórházból ugyan hazamehet Zente, de szigorú megfigyelés alatt tartják, hiszen a szteroidoktól legyengült a szervezete, így nagy a fertőzésveszély is. A megfigyelés a gyógyszer esetleges mellékhatásai miatt is nélkülözhetetlen.

Ami a jövőt illeti, a doktornő így nyilatkozott a lapnak: "A szülők vágya, hogy a fiú elkezdjen járni. Még kevés olyan kis beteg van, aki megkapta már a kezelést, és az eredmények is láthatóak volnának. Támogatjuk a családot, és várjuk, mit hoz a jövő."

Levente ideje egyre fogy

Zentéhez hasonló izomsorvadásos betegségben szenved Levente is, akinek szintén országos gyűjtés indult. Mivel a kisfiú 22 hónapos, a gyógyszert pedig két éves koráig kaphatja meg, a család ideje egyre fogy. Aki tud, segítsen!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.