5+1 tipp a nehéz női napokra

Forrás: Shutterstock -
PMS premens2019 menstruáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne úgy gondolj a nehéz női napokra, mint amit túl kell élni, hiszen a menstruáció a női lét természetes és szükséges velejárója. Ennek ellenére kétségtelenül produkál olyan tüneteket, amelyek fájdalmasak, vagy rendkívül kellemetlenek. Egy kis odafigyeléssel azonban enyhíthetsz ezeken, így az extrém hangulatingadozások, a túlzott feszültség- és a fájdalomérzet is sokkal elviselhetőbbé válik majd.

1. Egyél jól!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a táplálkozás mennyi mindent meghatároz: általánosságban is függ tőle az energiaszintünk, a hangulatunk, a teherbírásunk. A menstruáció alatt, illetve PMS-ben, azaz a menstruációt megelőző kellemetlen tünetek jelentkezésekor különösen érdemes odafigyelni arra, hogy milyen ételeket viszel be a szervezetedbe, és persze az sem mindegy, hogy mit kell elkerülni. Először is fokozd a rostban gazdag zöldségek és a lassú felszívódású, teljes kiőrlésű szénhidrátok fogyasztását. Ezekkel a falási rohamokat, illetve a vércukorszint ingadozását is elkerülheted, hiszen ezek nagymértékben fokozzák a hangulatingadozást és az ingerlékenységet. A jobb közérzet kedvéért most hagyd el a cukros ételeket, a koffeint, a tejtermékeket, a vörös húsokat és az alkoholt, továbbá növeld a folyadékbevitelt napi 2-3 literre.

Fokozd a rostban gazdag zöldségek és a lassú felszívódású, teljes kiőrlésű szénhidrátok fogyasztását Forrás: Shutterstock

2. Mozgasd át magad!

Nem biztos, hogy éppen a ciklus ezen időszakában olyan könnyű rávenni magad a mozgásra, pedig igencsak megkönnyítheti a nehéz napokat. A menstruáció alatt természetesen nem az izomépítés a lényeg, és nem ekkor kell a határainkat sem feszegetni. Könnyed mozgásokat végezz, már egy kellemes séta is sokat segíthet, de nagyon tudjuk ajánlani a nyújtó gyakorlatokat és a jógát. Egyrészt segítenek ellazítani az izmokat, de a mozgás által termelt boldogsághormon a lelkedre is jó hatással lesz.

3. Figyelj a vaspótlásra!

A vaspótlás különösen fontos a menstruáló nőknél. Normál esetben a nőknek napi 15 milligramm vasra van szükségük, amennyit tudatos étkezéssel nagyjából be is tudunk vinni a szervezetünkbe. A menstruációs vérveszteség viszont indokolja a vaspótlást. Nem árt tudni, hogy a vashiányos vérszegénység is rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, mint a fáradékonyság, gyengeség, nehézkes koncentrálóképesség, fejfájás, szédülés.

A vaspótlás különösen fontos a menstruáló nőknél, érdemes a magas vastartalmú ételek közül válogatni Forrás: Shutterstock

4. Támogasd a szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is szükség lehet megtámogatni a női szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekkel már a PMS tüneteit is hatékonyan kezelheted, legyen szó testi fájdalomról, vagy lelki egyensúlyvesztésről. A barátcserje-kivonat nemcsak enyhíti a menzesz előtt 7-10 nappal jelentkező tüneteket, de a rendszertelen menzesz, azaz a cikluszavar rendezésére is alkalmas hormonmentes megoldás. PMS esetén alatt ajánlott a B6-vitamin is, ami a szervezet szerotoninszintjére van hatással. A magnézium ugyancsak a feszültségérzés, a stressz oldására jelenthet megoldást, de az izmokat is segít ellazítani. A menstruáció előtt a nők kalciumszintje is csökken, ami szintén okozhat ingerlékenységet, depressziót. A méh görcsös összehúzódásának enyhítésében sokat segíthet az E-vitamin, amit különböző élelmiszerekkel is bevihetsz a szervezetedbe, ugyanakkor vitaminpótlásra is szükség lehet.

5. Kényeztesd a lelkedet!

A PMS illetve a menstruáció alatt jelentkező lelki egyensúlyvesztés, az ingerlékenység, a feszültségérzés nemcsak a helyes táplálkozással, a vitaminok és ásványi anyagok pótlásával enyhíthető. Rengeteget számít az is, ha tudsz egy kis extra időt fordítani magadra. Ennek érdekében mi kifejezetten ajánljuk az illóolajos relaxálást, illetve a zeneterápiát. A női lélek egyébként is sokkal érzékenyebb ilyenkor, amit az előnyünkre is fordíthatunk azzal, ha kényeztetjük az érzékeinket. A 100 százalékos, terápiás célú illóolajok segítik a stresszoldást, az idegek megnyugtatását. Párologtasd őket otthon, és relaxálj egyet, vagy olvass, filmezz mellette, amihez éppen kedved van. A relaxáláshoz kellemes, nyugtató zenét is hallgathatsz, vagy akár havonta egyszer elmehetsz egy zeneterápiás programra is, ami feltölti a lelkedet pozitív energiákkal.

Párologtass terápiás célú illóolajokat, és relaxálj egyet, vagy olvass, amihez éppen kedved van Forrás: Shutterstock

+1. Legyél megengedőbb!

A PMS és a menstruáció alatt legyél kicsit megengedőbb magaddal. Ne ilyenkor akard életed teljesítményét hozni, és ne okold magad azért, ha kicsit lassabban, nyögvenyelősebben mennek a dolgok. Ne húzd fel magad apróságokon, fogadd el és engedd meg magadnak azt is, hogy esetleg kicsit nyűgösebb vagy, de próbálj lazítani, engedni picit az önmagaddal és másokkal szemben támasztott elvárásokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.