Nehezen jön álom a szemedre? Ez a teendő álmatlanság esetén

Forrás: Shutterstock -
sedacur2020 álmatlanság alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pihentető alvás legalább annyira szükséges a szervezetnek, mint a megfelelő tápanyagok bevitele. Nagyon sok betegség kialakulhat a tartós inszomnia következményeként, nem beszélve az azonnal jelentkező koncentrációs zavarról és a lelkiállapotunk romlásáról. Mit tehetünk azért, hogy ne kerüljön el minket az álom?

A kielégítő, pihentető alvás az egész szervezetünk működéséhez alapvető fontosságú. Enélkül nagyon sok betegség és zavar alakulhat ki, hiszen a fáradtság kihat a koncentrációs képességünkre, a memóriánkra, a hangulatunkra.

Nem szabad félvállról venni tehát, ha nem tudunk eleget aludni, ugyanis a tartósan álmatlan állapot egészen komoly következményekkel járhat,

aminek nem csak az a hátulütője, hogy a következő napokban fáradtabbak leszünk. A kialvatlanság ugyanis hosszú távon szerepet játszhat az elhízás, a cukorbetegség vagy éppen a magas vérnyomás kialakulásában is. Ugyanakkor

veszélyes lehet a mentális egészségünkre is, hiszen a tartós alváshiány miatt depresszió alakulhat ki,

amit csak fokoz az állandó álmosság társas kapcsolatainkat veszélyeztető negatív hatása. Nem kérdés tehát, hogy az álmatlansággal foglalkozni kell, és a probléma mielőbbi megoldást igényel.

A kialvatlanság veszélyes lehet a mentális egészségünkre is, hiszen a tartós alváshiány miatt depresszió alakulhat ki Forrás: Shutterstock

Mikor beszélünk álmatlanságról?

Az mindenkivel előfordul, hogy egy-egy éjszakát alvás helyett az ágyban való forgolódással tölt. Különösen igaz ez olyan napokon, amelyek valamiért mentálisan megterhelőbbek, stresszesebbek. Ennek azonban el kell múlnia, amint a körülmények is rendeződnek.

Amennyiben az alváshiány hosszú ideje áll fenn, és kihat a teljesítőképességünkre, képtelenek vagyunk a feladataink elvégzésére, akkor fontos, hogy orvoshoz forduljunk.

A krónikus inszomnia kiváltó okai leggyakrabban mentális és testi betegségek vagy életmódbeli zavarok, a kivizsgálásakor tehát ezeket tárják fel először, hogy megtalálhassák azt az okot, amelynek mellékhatásaként a beteg aludni is képtelen. Amennyiben azonban nem krónikus álmatlanságról beszélünk, magunk is tehetünk azért, hogy ne kelljen nélkülöznünk a pihenést.

Mit tehetünk a pihentető alvásért?

Életmódváltással és tudatos tervezéssel sokat tehetünk azért, hogy az átmeneti alvászavart megszüntessük. Ehhez szükséges kialakítani a megfelelő alváshigiénét is, vagyis azokat a szokásokat, melyek az alváshoz kötődnek és befolyásolhatják annak mennyiségét és minőségét.

Készüljünk az alvásra

A lefekvés előtti egy-két órában már célszerű olyan tevékenységeket végezni, amely felkészíti a szervezetünket a pihenésre. Érdemes lágyítani a fényeket, kerülni a nehéz ételeket, az alkoholt, illetve bármilyen serkentő, koffeint tartalmazó szer bevitelét.

Rendezzük a körülményeket

Az sem mindegy, hol hajtjuk álomra a fejünket. A kényelmetlen ágy is okozhat álmatlanságot, ezért igyekezzünk a testalkatunknak és igényeinknek megfelelő matracot és párnát választani. Az is fontos, hogy a beszűrődő fények se befolyásolják az alvást, vagyis a megfelelő sötétítésről is gondoskodni kell, de a zajok is gyakran felébreszthetik az embert, erre pedig jó megoldást nyújthat a füldugó.

A zajok is gyakran felébreszthetik az embert, erre pedig jó megoldást nyújthat a füldugó Forrás: Shutterstock

A levegő

Az alvást az is befolyásolja, hogy milyen a levegő minősége és hőmérséklete. Elalvás előtt mindenképpen fontos a szellőztetés, hogy friss levegővel teljen meg a szoba, ahol nem szabad sem túlságosan melegnek, sem nagyon hidegnek lennie, mivel egyik véglet nem kedvez sem az elalvásnak, sem a felébredés nélküli, nyugodt pihenésnek.

Legyünk következetesek

A rendszeresség nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttként is fontos. Akiknek a beosztásuk engedi, igyekezzenek minden nap azonos időpontban lefeküdni és felkelni. A szervezetet ugyanis napirendhez lehet szoktatni, a napi ritmus kialakítása pedig hosszú távon elősegíti, hogy az alvás tényleg pihenés legyen.

Rendszeres testmozgás

Az egészséges élethez és a pihentető alváshoz is nélkülözhetetlen a testmozgás, de nagyon nem mindegy, hogy a nap mely szakaszában kerítünk rá sort. Amennyiben ugyanis az alvási, lefekvési időponthoz túl közel végezzük az edzést, annak aktivitásnövelő hatása akadályozza a test elcsendesedését, lenyugvását és az alvásra való felkészülést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.