Barátcserje – a nehéz női napok megmentője

Forrás: Shutterstock -
premens2020 barátcserje menstruáció meddőség progeszteron
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A barátcserje növény sok nő számára ismerős. Áldásos hatása miatt sokan használják a menstruációt megelőző időszakban jelentkező panaszok enyhítésére, de a meddőség elleni küzdelemben is szerepe lehet. Ismerjük meg közelebbről ezt a gyógynövényt!

A barátcserje az árvacsalánfélék családjába tartozik.

Bár nem tartalmaz hormonokat, jótékonyan befolyásolja a női hormonális szabályozó rendszer működését.

Barátcserje – a nehéz női napok megmentője Forrás: Shutterstock

A barátcserje egy fás ágú bokor, melynek vöröses bogyói számos hasznos anyagot, például flavonoidokat tartalmaznak. A barátcserje képes csökkenteni a túlzott mértékű prolaktinhormon-termelést, ezáltal normalizálni a petefészkek progeszteron-termelését és a cikluszavart, valamint enyhíteni a PMS, azaz a premenstruációs időszakban jellemző változatos női panaszokat is. A hagyományos gyógyászatban a barátcserjét idegcsillapító, görcsoldó, szorongásoldó hatása miatt is használják. A meddőség elleni küzdelemben szintén ajánlják a szakemberek.
A barátcserjét egyetlen, klinikailag igazolt hatású gyógyszer tartalmazza hazánkban, de az interneten étrend-kiegészítő kapszula, tea és krém is kapható. Ám jó tudni, hogy a nemzetközi és a magyar gyógyszerügyi hatóságok a barátcserjét – éppen a hormonális szabályozásra gyakorolt hatása miatt – a nem ellenőrizhető összetételű és minőségű étrend-kiegészítőkben való alkalmazásra nem engedélyezik.

PMS, premenstruációs szindróma


A barátcserje enyhíti a premenstruációs tüneteket, mint a fájdalmas mellfeszülést, a fejfájást, a puffadást, a depressziós hangulatváltozást, az ödémát és a szorongást. A PMS hátterében állhatnak hormonális okok, genetikai hajlam, életmódbeli vagy akár táplálkozási problémák is. A tünetekkel azonban nem kell együtt élni, a barátcserje számos esetben segíthet a panaszok enyhítésében.
Szabálytalan menstruáció
A hormonális szabályozás zavara sok esetben rendszertelen havi vérzéssel járhat, túl rövid vagy túl hosszú ciklusokkal, esetleg túl erős vagy ciklus közti pecsételő vérzéssel. Természetesen, a cikluszavar lehetséges okának kiderítése elengedhetetlen a megfelelő terápia megválasztásához. Bizonyos esetekben a barátcserje kúraszerű szedése segíthet a cikluszavar rendezésében.

A barátcserje kapszula enyhíti a premenstruációs tüneteket Forrás: Shutterstock


Meddőség


A meddőség sok esetben a női ciklust szabályozó hormonok nem megfelelő működésére vezethető vissza, ami okozhatja a peteérés zavarát, az ovuláció elmaradását, vagy azt, hogy a méhnyálkahártya nem lesz képes a megtermékenyített petesejt befogadására, vagy a terhesség fenntartására. A barátcserje a hormonális egyensúly megteremtését, a ciklus rendezését segíti, ezért a szedése bizonyos esetekben meddőség esetén is hasznos lehet.


Pajzsmirigybetegségek


Kevesen tudják, de a barátcserje szedése kedvező hatású lehet a pajzsmirigy autoimmun gyulladása esetén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.