Számos oka lehet a fejfájásnak, így derítsd ki!

Forrás: Shutterstock -
fejfájás egészség fájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos fajtája létezik a fejfájásnak, illetve különböző okai is lehetnek. Érdemes megfigyelni, hogy pontosan hol fáj a fejünk, mert ebből sok mindenre lehet következtetni.

Homlok tájéki fájdalom
Ha a fájdalom az orrunk és a szemöldök körül jelentkezik, akkor valószínűleg az arc illetve a homlok üregeinek gyulladása okozza. Ha a homlok egyik oldalán fáj, az migrén vagy cluster lehet.

Tarkó környéki fájdalom
A gyakran lüktető, tarkónál illetve a fej hátsó részénél jelentkező fájdalom tenziós fejfájásra utalhat, ami a leggyakoribb fejfájás típus, nem jár különösebb szövődményekkel – írja az Egészségkalauz.

Figyeld meg, hol fáj a fejed! Forrás: Shutterstock

Halántéknál érzett nyomás
Ha mindkét oldalon érezzük a nyomásszerű fájdalmat, szintén tenziós fejfájásról van szó. Ha csak az egyik oldalon, akkor migrénre vagy clusterre gyanakodhatunk.

Szem mögötti fájdalom
Tipikus migrénes tünet az egyik szem mögötti fájdalom jelentkezése, míg a mindkét szem mögött érezhető fájdalom szinuszos fejfájás jele. Ilyenkor a homlok szemöldök, illetve orr feletti részén, valamint a szemek alatt is érezhetjük a fájdalmat. Azonban clusterre is utalhat, ha nem csak a szem mögött, hanem annak környékén is jelentkezik a fájdalom.

Amennyiben nem tudjuk megállapítani, mely része is fáj pontosan a fejünknek, akkor figyeljük meg a körülményeket és a kísérő tüneteket. Például a felkelés után jelentkező fájdalom magas vérnyomásra utalhat. Fertőző betegségek tünete is lehet a fejfájás, ilyenkor más kellemetlenséget is tapasztalhatunk: láz, hányinger, hasfájás, köhögés.

A könnyezés és orrdugulás allergiára utalhat. De az éhség vagy a szomjúság, illetve a kismerültség is okozhat fejfájást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.