A WHO vizsgálja a koronavírus és egy ritka gyulladásos betegség kapcsolatát gyerekeknél

Forrás: Shutterstock -
WHO koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálja a koronavírus és egy ritka gyulladásos gyerekbetegség kapcsolatát - közölte pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Beszámolt arról, hogy az első értesülések szerint a gyermekbetegség legújabb esetei kapcsolatban állhatnak a SARS-CoV-2 vírussal. Szorosabb együttműködésre sürgette világszerte az orvosokat a tünetegyüttes jobb megértése érdekében.

A WHO főigazgatója hangsúlyozta, jelenleg a legfontosabb a szindróma pontos leírása, kiváltó okainak meghatározása és a lehetséges kezelési eljárások kidolgozása.
Több nyugati ország is jelezte, hogy gyerekeknél feltehetően a koronavírusnak a Kawasaki-kórhoz hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményei jelentkeztek, amelyek tünetei magas láz, érrendszeri gyulladás, hasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint a skarlátra emlékeztető bőrkiütés.
Először Nagy-Britanniából jelentették áprilisban a többszörös gyulladással jelentkező tünetegyüttest (MIS-C) gyermekeknél. Időközben több mint száz gyereknél jelentkezett hasonló tünetegyüttes New Yorkban is, és közülük hárman meghaltak.

Forrás: Shutterstock


Pénteken a dél-franciaországi Marseille-ből jelentették egy 9 éves gyermek halálát, aki szintén a tünetegyüttesben szenvedett. Március elejétől 135 hasonló esetet regisztráltak Franciaországban. A páciensek életkora egy és tizennégy év között van.
Volker Strenger, a grazi egyetemi klinika orvosa szerint Ausztriában két ilyen eset ismert a koronavírussal összefüggésben. Az egyiket Bécsből, a másikat Grazból jelentették, de mindketten meggyógyultak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.