Feszült és hiperérzékeny vagy? Ne vedd félvállról, ugyanis ez a probléma állhat a háttérben!

Forrás: Shutterstock -
PMS premens2020 depresszió érzékenység premenstruációs szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte ok nélkül vagy ingerült, feszült, és egész nap azt érzed, hogy érzékenységed elérte a 110 százalékot, mégsem vagy képes lenyugodni? A legbosszantóbb talán nem is a magad számára is kibírhatatlan lelkiállapotod, hanem az, hogy csak pár nappal később eszmélsz rá az okára.

A havi vérzés előtti pár nap sok nő életét keseríti meg: például hangulatingadozások, görcsök jelentkezhetnek ilyenkor. Ám vannak, akiknél ezek a panaszok fokozottabban vannak jelen. A PMS-nek, azaz a premenstruációs szindrómának már több mint 150 féle tünete ismert. A következőkben az érzelmi hullámzással fogunk mélyebben foglalkozni.

A PMS tüneteinek okára a mai napig nem találtak konkrét választ az orvosok, de annyit már tudunk, hogy a kialakulásukban a hormonokon kívül genetikai tényezők épp úgy szerepet játszanak, mint a táplálkozási szokások vagy az életvitel. A leggyakoribbak a hangulati zavarok: ingerlékenység, harag, düh, hangulatingadozás, szorongás, depresszió

Ezek rendkívül megterhelőek, és nem csupán a tüneteket produkáló nő számára, elvégre mindez a környezetét is érinti és megviseli.

PMS tünetei közé tartozik a feszültség és a hiperérzékenység Forrás: Shutterstock

Mi válthatja ki a PMS érzelmi tüneteit?

  • a „női" hormonokként is emlegetett progeszteron és ösztrogén szintjének csökkenése
  • az alacsony szerotoninszint
  • az endorfinok nem megfelelő termelődése

Ezek mind depressziót, szorongást, ingerültséget és egyéb negatív érzelmi reakciót eredményezhetnek. Nem kell azonban beletörődnöd, mert a PMS tüneteit lehet csökkenteni, vagy akár meg is lehet szüntetni.

Miként kezelhető?

Irányított táplálkozás – Bár semmiféle orvosi kutatás sem támasztja alá, de a tapasztalat azt mutatja, hogy azok a nők, akik a menstruáció közeledtével több szénhidrátot fogyasztottak, kevésbé intenzíven vagy egyáltalán nem élték meg a korábbi negatív érzelmeket. Ennek oka a szerotonin-termelésben keresendő – aminek csökkenése depresszív állapotot idézhet elő –, melyet a megnövekedett szénhidrát-bevitel megtámogat.

Testmozgás – Rendszeres, legalább heti 3x30 perc mozgással nem csupán endorfint termelünk, de pozitív hormonális változásokat is elérhetünk. Ezek pedig együttesen segítenek a PMS tüneteinek elkerülésében.

Gyógyszerek – Amennyiben a mindennapos stressz csökkentése és az életmódbeli változás nem hoz sikert, úgy orvosi konzultációt követően különböző szorongásoldó, antidepresszáns-hatású gyógyszerek alkalmazására is van lehetőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.