Ezek állhatnak a haj korpásodásának hátterében

Forrás: Shutterstock -
haj seborrhoeás dermatitis korpa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A haja korpásodásával szinte mindenki találkozik néhányszor az életében, a felnőttek 60-70 százalékánál előfordul időnként kisebb-nagyobb mértékben. A korpa apró elszarusodott bőrdarabkákból áll, amelyek leválása mindenkinél megtörténik. Ezt azonban csak akkor vesszük észre, ha a hámcsere gyorsabb a kelleténél, vagy nagyobb, egybefüggő bőrlemezkék hámlanak a fejbőrünkről. A korpásodásnak több oka lehet, van, hogy egyéb bőrbetegség egyik tünete, de a hátterében allergia is állhat. 

A korpásodás feltűnő jelei a fejbőrön, a ruhánkon megjelenő apró, fehér bőrdarabkák. Ha hosszú ideje fennáll és gyógynövényes samponok használatával sem múlik, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis különféle okai lehetnek.

A korpásodás többnyire nem más, mint a fokozott faggyúmirigy tevékenység és fokozott bőrérzékenység miatt kialakuló bőrgyulladás. A legtöbbször a kamaszkorban alakul ki, amikor a hormonális változások zajlanak, leginkább a fiúkat érinti a férfi nemi hormon megnövekedett szintje miatt.

A felnőttkori korpásodás leggyakoribb okai a következők lehetnek.

1. Seborrhoeás dermatitis

A serdülőkor után megjelenő korpa leggyakoribb oka a faggyúmirigyek túlműködésében kereshető. Ez azonban többnyire nem csupán a hajas fejbőrt érinti, hanem együtt jár az orr, arc hámlásával is, és gyakori kísérőjelenség a bőr és haj gyors zsírosodása és az erős viszketés. A leggyakrabban 40 év felettieken jelentkezik, kialakulásának oka ismeretlen, de legtöbbször szerepet játszik benne a Malassezia nevű élesztőgomba, amely a hajas fejbőrön telepszik meg, és a hajhagymák által termelt faggyúval táplálkozik. Az elhalt hámsejtek felhalmozódnak és leválnak a fejbőrről, amit hétköznapi nyelven korpásodásnak hívunk.

A korpásodás az egészségi problémán túl csúnya is. Hogy a tüneteink enyhüljenek érdemes gyakran megtisztítani az adott területet, hogy eltávolítsuk faggyút a fejbőrről és ne engedjük a kórokozókat elszaporodni. Drogériákban is kaphatók speciális - sokszor kéntartalmú - samponok, hajápolók, amelyek visszaszoríthatják a tüneteinket, nagyon súlyos és mással nem kezelhető esetekben a bőrgyógyász szteroidos krémet és szájon át bevehető gyógyszert is felírhat.

A korpásodás többnyire nem más, mint a fokozott faggyúmirigy tevékenység és fokozott bőrérzékenység miatt kialakuló bőrgyulladás Forrás: Shutterstock

2. Allergia

Előfordul, hogy a korpásodás hajfestés vagy valamilyen hajszínezés után jelenik meg. Ha eddig nem volt ilyen problémánk, érdemes allergiára gyanakodni és allergia-vizsgálatot végeztetni és az allergént kiiktatni az életünnkből.

3. Pikkelysömör

A fejbőr hámlásának a hátterében pikkelysömör is állhat. Ez esetben azonban a korpa nem az egyedüli tünetünk, amely felhívja a figyelmet a bőr fokozott elszarusodásával járó betegségre, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A pikkelysömör oka a szervezet túlzott gyulladáskészsége, amelynél tünetmentesebb szakaszok és fellángolások váltakoznak. A betegség nem gyógyítható, a terápia célja a tünetmentesség elérése vagy a fellángolási időszakokban a gyulladás kiterjedésének, súlyosságának csökkentése. Ez gyógyszerekkel, fénykezeléssel és a megfelelő életmód - például napozás, diéta - kialakításával érhető el.

A fejbőr hámlásának a hátterében pikkelysömör is állhat Forrás: Shutterstock

A korpa a leghatékonyabb kezelés mellett is makacsul kiújulhat, így érdemes bőrgyógyászhoz fordulni vele. Aki hajlamos rá, próbáljon meg minél inkább figyelni arra, hogy olyan sampont, balzsamot használjon, amely nem irritálja a fejbőrét, illetve érdemes kerülni a túl forró vagy túl hideg vizet és hajfestést is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.