Akut agyi érkatasztrófa, ez a stroke, amely az agyműködés vérellátási zavara által okozott megbetegedés. Ha gyanús tüneteket észlelünk, azonnal mentőt kell hívni, hogy elkerülhető legyen a maradandó károsodás – tudhattuk meg a Semmelweis Egyetem tájékoztatójából.

Mi okozza?A stroke hátterében leggyakrabban egy érfalról leszakadó vérrög áll, amely elzárja a véráramlást. A köznyelvben szélütésnek, gutaütésnek is nevezett tünetegyüttes kialakulásában nagy szerepet játszhat az elhízás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód, de az olyan, már fennálló betegségek is, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség és a különféle szívbetegségek.

TüneteiA szélütés általában hirtelen jelentkezik, ráadásul fájdalommentes, mégis lehet egyfajta előszele, méghozzá a rövid ideig tartó, átmeneti agyi keringészavar, amelyet néhány percig tartó látás- és beszédkiesés, esetleg végtagzsibbadás jelez. Ezeket a tüneteket, azonban általában nem veszik komolyan az érintettek, így a megfelelő kezelés hiányában stroke léphet fel.

A stroke jellegzetes tünetei közé tartozik a váratlanul jelentkező, féloldalas bénulás, végtaggyengeség vagy zsibbadás, a száj egyik sarkának lebiggyedése, beszédzavar, a látás elvesztése az egyik szemre és az érintett végtag érzéketlenné válása.

A stroke előszele átmeneti agyi keringészavar, amelyet néhány percig tartó látás- és beszédkiesés, esetleg végtagzsibbadás jelezForrás: Shutterstock

Az agyi érkatasztrófa áldozatai sokszor nem tudják elmondani mi történt velük, ennek oka lehet, hogy egyszerűen nem tudnak beszélni, de az is előfordulhat, hogy az agynak éppen az a területe sérül, amely a betegségtudatért felelős, így azt sem veszik észre, ha a fél oldaluk lebénul.
A helyzetet fokozza, hogy a tüneteket az esetek egyötödében ébredés után észlelik a betegek, ebben az esetben azonban nem lehet tudni, hogy az éjszaka során mikor alakult ki a stroke.

KövetkezményeiAz akut agyi érkatasztrófát elszenvedett és időben nem kezelt betegek egy része később nem tud aktív életet élni vagy dolgozni, sőt akadnak olyanok is, akik tartós ápolásra szorulnak a stroke után. A teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy a beteg néhány órán belül megkapja a szakszerű kezelést, amely általában egy intravénás vérrögoldó infúzió bekötését jelenti. Ezért is fontos, hogy ha ébredés után jelentkeznek a panaszok, azonnal mentőt kell hívni. Amennyiben a tüneteket követő négy, négy és fél órában nem kap a beteg infúziót, katéteres vérrög eltávolításra kerülhet sor, ám ez az eljárás is csak a tünetek észlelését követő hat órában végezhető el. Így valóban a legfontosabb tényező a stroke esetében az idő!
A stroke nem az idősebb korosztály betegsége, sok esetben középkorúak, sőt kifejezetten fiatalok is áldozatául esnek a néma, fájdalommentes gyilkosnak. Figyeljünk, és ha úgy gondoljuk, hogy a stroke jeleit észleljük, azonnal hívjunk orvost! Életet menthet!