Szilveszter este, amikor az óra elütötte az éjfélt, férjemmel úgy döntöttünk, az újévet a magunk intim módján köszöntjük. De nem ettől vált emlékezetessé a 2013-as év kezdete. Szex közben lényegében lebénultam; stroke-t kaptam 27 évesen!

Olvasónk története

Valami furcsa érzés kerített a hatalmába, boldogság, egyfajta pillanatnyi eufória. Majd hirtelen, mintha egy idegen ért volna hozzám, odanéztem és láttam, hogy az bizony a jobb kezem. Képtelen voltam mozgatni és teljesen érzéketlenné vált. Amikor a combomhoz ért, undort éreztem, mintha nem is hozzám tartozna.

Valami furcsa érzés kerített a hatalmába, boldogság, egyfajta pillanatnyi eufória. Majd hirtelen, mintha egy idegen ért volna hozzám, odanéztem és láttam, hogy az bizony a jobb kezemForrás: Thinkstock

A férjem megkérdezte, hogy mi a baj, de nem tudtam válaszolni, csupán valami „Grrr” hang jött ki a torkomból.

Nagyon megijedt, felültetett és hívta a mentőket. Én közben nem értettem, hogy mi történik velem, de ekkor még nem féltem. A boldogság érzése már elszállt ugyan, de az elvarázsoltság megmaradt. Pár perc telt el így, és már a jobb lábamat se éreztem. Mindeközben a 8 hónapos gyermekem a másik szobában aludt. Mint később megtudtam, férjem pánikszerűen hívogatta a közelben lakó barátokat, hiszen nem hagyhatta egyedül otthon a lányunkat – értelemszerűen ő is velem akart jönni a kórházba. A mentők 20 perc után értek ki, kaptam infúziót, hallottam, hogy kérdezgetik a férjemet;

Mennyit ivott az este? Használ valamilyen drogot?  

Az egész olyan volt, mintha csak egy filmet néznék, mintha nem is velem történne meg. Becsatoltak egy székbe, majd levittek az emeletről, és felfektettek a hordágyra. Közben megérkezett az egyik barátunk, így férjem be tudott ülni mellém a mentőbe. Csak néztem őt és könnyeztem, ekkor tudatosult bennem, hogy valami nagy baj van.

A kórházba érve a sürgősségire vittekForrás: Thinkstock

A kórházba érve a sürgősségire vittek. Egy doktornő képeket mutatott és kérte, hogy mondjam el, mit látok rajtuk. Magamban szépen fel is soroltam, hogy gyerekek labdáznak, ott egy ház, ez kutya, de ismét csak azt a hörgő hangot hallottam vissza.

Az, hogy képtelen voltam beszélni, jobban megrémített és feldühített, mint az, hogy a jobb oldalamat már egyáltalán nem érzem.

Itt ismét kérdezgették a férjemet, mondták, hogy otthon vagyok egyedül a gyerekkel, biztos depressziós lettem és drogozni vagy inni kezdtem, teljesen elképzelhető, hogy ezt titokban csináltam. Szegény továbbra is hajtogatta, hogy nem, nem. Este is csak kölyökpezsgőt ittunk. Szörnyen frusztráló volt, hogy nem tudtam kommunikálni, csak tehetetlenül, kiszolgáltatottan feküdtem az asztalon.

Áttoltak az udvaron - emlékszem, hogy nagyon hideg volt -, be egy vizsgálóba, és itt filmszakadás. A férjem és az ápolónők elmondásából tudom, hogy a CT-ben annyira remegtem - szinte már görcsösen dobáltam magam -, hogy két ápolónak kellett lefogni, de a felvétel így sem lett teljesen tiszta. Mikor felvittek a neurológia megfigyelő szobájába, a doktornő a férjem elé állt;

A felvétel nem tiszta, de valószínű, hogy egy vérrög zárja el a vér útját. Két lehetőség van; beadunk egy szert, ami ezt feloldja, de könnyen agyvérzés lehet belőle, vagy nem csinálunk semmit és bízunk abban, hogy javulni fog az állapota.

A felvétel nem volt tiszta, de valószínűleg egy vérrög zárta el a vér útjátForrás: Thinkstock

A választás súlya mélyen ránehezedett, de szinte egyből rávágta, hogy adják be nekem azt a szert. 1-2 óra telt el feszült várakozással, miközben ő végig azon gondolkodott, hogy mi van, ha rossz döntést hozott, mi lesz, ha nem épülök fel...?

Amikor felébredtem, a lábaim és a kezeim az ágyhoz voltak kötve. A két nővérke egyből odajött hozzám, eloldoztak és mondták, hogy szólnak a férjemnek. A kezemet már képes voltam megmozdítani és a beszéd is ment, bár kissé szaggatva. Amikor belépett a kórterem ajtaján, úgy elkezdett bőgni, mint egy kisgyerek. Leült mellém, megfogta a kezemet és annyit mondott;

Így még soha életemben nem féltem!

Kora délután már felállhattam, és bicegtem ugyan, de egyedül kimehettem a mosdóba. Másnap reggelre annyira jól voltam, hogy kicsit se éreztem jogosnak a betegstátuszomat. A lányomat mindennap behozta a férjem, mivel azonban az osztályra gyereket nem lehetett bevinni, így mindig a kórház büféjében ejtettük meg a fél órás találkozókat.

Három napot töltöttem csupán bent, addig is minden viziten megkaptam, hogy csodaszámba megyek. Ilyen rövid időn belül, szinte nulla „veszteséggel”, embert még nem láttak felépülni egy stroke után. Ilyenkor magamban mindig csak annyit feleltem; Nekem még dolgom van itt: fel kell nevelnem a lányomat!

,,Nekem még dolgom van itt; fel kell nevelnem a lányomat!"Forrás: Thinkstock

Jó pár hétnek el kellett telnie, mire felfogtam, hogy mekkora szerencsém volt! Lényegében csupán a kézírásom vált rettentő olvashatatlanná, valamint az agyam bal oldalán halt el egy pár centis rész, de a funkcióit átvették más területek. Az ok azonban még nem volt meg – hisz a dohányzás és a fogamzásgátló szedése nem indokolná ezt ilyen fiatalon, akármennyire is növelik a vérrögképződés kockázatát.

A fogamzásgátló és a cigi együtt halálos méreg?
A korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Nem árt azonban a döntés meghozásakor minden mellékhatást figyelembe venni.

A szívem volt a ludas

Több vizsgálatra is el kellett mennem, az egyik a szívultrahang volt. Itt a doktor úr fényt derített a legvalószínűbb katalizátorra: egy lyukra a szívemben. Ez velem született, és csoda, hogy csak most okozott panaszt. Ami így azért nem teljesen igaz; az ezt megelőző években, kétszer is könnyfacsaró fájdalmat éreztem a szívem tájékán, de mire orvoshoz kerültem, már elmúlt és senki se küldött el további vizsgálatokra. Pedig a lyuk már akkor is ott volt!

Az ezt megelőző években, kétszer is könnyfacsaró fájdalmat éreztem a szívem tájékán, de mire orvoshoz kerültem, már elmúlt és senki se küldött el további vizsgálatokraForrás: Thinkstock

A 0,5 milliméteres ludast szerencsésen zárták le egy katéteres szívműtét során, 1 évig kellett szednem egy olyan gyógyszert, ami megakadályozza a kóros vérrögképződést, azóta pedig 2 évente járok kontrollra.  

Úgy érzem, rettentő szerencsés vagyok. Történhetett volna ez a várandóságom alatt, vagy akkor, amikor egyedül vagyok otthon a kicsivel. Az őrangyalom nagyon vigyázhat rám.

Stroke - Az idő a legfontosabb!

Stroke-nak nevezzük az agyi érkatasztrófákat, tehát az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavart. Más néven ez a szélütés. A stroke tünetei: féloldali végtaggyengeség- bénulás, átmeneti látásvesztés az egyik szemen, kettőslátás, látótérkiesés, beszéd megértési zavarok, szóformálási nehézségek, zavartság, szédülés, fejfájás, hirtelen fellépő eszméletvesztés.
Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.
Tévhit, hogy csak az idősek kaphatnak stroke-t! A betegek körülbelül egyharmada 65 év alatti.
Szélütés gyanúja esetén kérd meg az illetőt, hogy;

- mosolyogjon,
- emelje fel mindkét karját,
- beszéljen, mondjon egy egyszerű mondatot.


Azonnal hívd a mentőket (104), ha a háromból legalább az egyik teljesítésével nehézsége van!

Forrás: Magyar Stroke Társaság (www.stroketars.hu)