A nagy „strandpara" – Ezt tedd, hogy ne fertőzéssel távozz!

Forrás: Shutterstock -
női nemi szervek betegség vitagyn2020 nemi betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nyár, akkor indul a strand, az úszás, a napozás – meg persze a hüvelyfertőzéstől való félelem, amiről nem ejtünk túl gyakran szót, pedig bizony nagyon is kellene. Sokan nem tudják, de a nyári szezonban sokkal több nő fordul orvoshoz olyan tünetekkel, amelyek összefüggésbe hozhatók a strandolással.

Miért lehetek beteg?

Az egészséges hüvelyben legalább 5-10 féle mikroorganizmus él, melyek szervezetünk védőbástyáiként is funkcionálnak. A női intim egészség leg-fontosabb szereplői az ún. Lactobacillusok (tejsavbaktériumok), amelyek – mint ahogy a nevükből is adódik –, tejsavat termelnek. Ez a savas közeg kedvezőtlen feltételt teremt a kártékony baktériumok elszaporodásnak.

Mi a legtipikusabb „strandbetegség"?

A kellemetlen bakteriális hüvelyfertőzést nem a strandon kapjuk el, akkor alakul ki amikor hüvelyflóránk normál kémhatása megváltozik.

Nyáron sokkal több nő fordul orvoshoz olyan tünetekkel, amelyek összefüggésbe hozhatók a strandolással Forrás: Shutterstock

Bakteriális vaginózis

A hüvelyben egyébként is megtalálható kártékony baktériumok elszaporo-dása kellemetlen tünetekkel jár együtt.

A bakteriális vaginózisra ugyan olykor jellemző a bőrpír és a viszketés, a Candida fertőzéstől, vagyis a hüvelygombától azonban könnyen megkü-lönböztető. Előbbire ugyanis szürkésfehér színű, halszagú hüvelyváladék jellemző, ami eseteként olyan erőteljes is lehet, hogy ruhán keresztül is érezhető.
Érdemes mielőbb felkeresni egy szakembert, mert ha nem kezelik megfe-lelően, a bakteriális vaginózis akár komoly szövődményekhez is vezethet.

Létezik-e prevenció?

Szerencsére a bakteriális vaginózis elkerülhető, a strandolási szokásaink tudatos megváltoztatásával, valamint prevenciós szerek alkalmazásával felkészülhetünk a nyári fertőzésekre. Íme néhány jótanács:

  • Soha ne üldögéljünk sokáig a sekély vízben.
  • Ne használjunk senkivel közös törölközőt.
  • Fürdés után igyekezzünk minél hamarabb szárazra cserélni a fürdőru-hánkat, ugyanis a baktériumok, gombák kifejezetten szeretik a nedves közeget.
  • Menstruáció ideje alatt igyekezzünk elkerülni a fürdőzést, ám ha mégsem tudjuk megállni, akkor minden egyes csobbanás után cseréljünk tampont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.