S.O.S. tennivalók leégés esetén - megoldások és tévhitek

napsugárzás kisokos napégés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár utolsó napjain igazi kánikulára számíthatunk, zavartalan napsütéssel. Érdemes még ebben az időszakban is figyelni a leégésre. Ha pedig bekövetkezik a baj, adunk néhány hasznos tippet, hogyan kezelhetjük otthon, gyorsan, hatásosan, illetve összegyűjtöttük azokat a tévhiteket is, amiket érdemes elkerülni.

Agusztus utolsó hétvégéjén igazi hőségre, vakító napsütésre számíthatunk. Sokan töltik a nyár utolsó napjait a strandokon, begyűjtve még utoljára a melegítő napsugarakat. Nem árt odafigyelni a bőrünkre még az utolsó pillanatban is. Ha pedig megtörtént a baj és leégtünk, van néhány szuper, olcsó és gyors megoldás, amivel egyszerűen kezelhetjük károsult bőrünket, de akadnak olyan tévhitek, amikkel árthatunk magunkank. Ezeket szedtünk össze egy csokorba!

Házi trükkök napégés után

Uborka

A kigyóuborkát vágd vékony leszeletekre és óvatosan vond be vele a megégett bőrfelülelet. Remekül hűsít és gyorsítja a gyógyulási folyamatot, még hatásosabb lehet, ha néhány órára beteszed a hűtbőbe az uborka szeleteket.

Liszt

Tudtad, hogy a kukoricalisztból készült massza is remek gyógyír lehet a leégett bőrödre? Készíts lisztből és vízből egy csirizes állagú masszát. Ezt vidd fel közepesen vastagon a bőrődre és addig hagyd rajta, amíg át nem melegszik. Ezután óvatosan öblítsd le kézmeleg vízzel. A bőrödet pedig itasd fel törölözővel, semmiképpen se dörzsöld.

A kukoricalisztból készült massza is remek gyógyír lehet a leégett bőrödre Forrás: Shutterstock

Hűtőfürdő

Ha az egész tested megégett a napon, az egyik legjobb mgoldás, ha hűtőfürdőt veszel. Hideg vízben merülj el nyakig és néhány percet tölts el így. Fokozhatod a hatást, ha adsz a vízhez szóbadikarbónát vagy ecetet.

Tévhitek leégés esetén

Paradicsom

Ha leégett a bőröd, semmiképp se kezeld paradicsomszeletekkel. Hiába gyulladáscsökkentő hatású ez az ízletes zöldségfajta, leégés estén csak tovább károsíthatja a bőrt likolsav, retinoid és szalicilsav tartalma miatt.

Tejföl

Napégés esetén a legtöbben tejfölt kennek a megsérült bőrfelületre. Sajnos ez maximum ideiglenes megoldást nyújthat, a fájdalom enyhítésére, ám hosszútávon problémákat okozhatunk magunknak. Ha a bőrre szárad a tejföl, komoly fertőzéseket is eredményezhet.

A tejföl ideiglenes megoldást nyújt, és hosszútávon problémákat is okozhat Forrás: Shutterstock

Alkohol

Semmiképpen se használjunk alkoholtartalmú kérmeket vagy alkoholos borogatásokat a legégett feületre, ugyanis az alkohol eltávolítja a bőrben található természetes olajokat, így még jobban szártíja a bőrt és lassítja a gyógyulási folyamatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.