Dobozból eszel? Súlyosan károsítod az egészséged

Young woman enjoying salad during her picnic on a lovely sunny day - domoyega
műanyag doboz mikroműanyag étkezés
A munka világában szinte mindenki elvitelre viszi az ebédet, műanyag edényben. Csakhogy az ételes dobozból történő étkezéssel nagyban károsítjuk a szervezetünket.

Az ételes, elviteles dobozok mindannyiunk életét megkönnyítik, hisz remekül beválnak főztünk elraktározására, de munkahelyünkre is vihetünk bennük ebédet. Egy nemrégiben végzett kutatás azonban rávilágított, hogy komoly egészségügyi kockázatokkal jár az ebéd ilyen fajta tárolása.

Sokan minden nap ételes elviteles dobozból esszük a munkahelyi ebédet-
Ha minden nap ételes elviteles dobozból esszük a munkahelyi ebédet, károsítjuk egészségünket.
Forrás:  Getty Images

Miért káros az elviteles doboz a szervezetünkre?

Az elviteles kaját sokat szidják magas zsír, illetve só tartalmuk miatt, pedig az sem mindegy, miből fogyasztjuk el ebédünket. Egy nemrégiben végzett kutatás rávilágított a műanyag ételes dobozok testünkre gyakorolt negatív hatására.

A műanyag edények, ételhordók elsődleges veszélyforrása a belőlük kiváló rettegett mikroműanyagok.

Ezek a véráramba bekerülve felhalmozódhatnak a belső szervekben és súlyos megbetegedésekhez vezetnek. Mivel a magyar munkavállalók zöme ilyen ételhordókból eszik naponta, a kutatás eredménye igen aggasztó.

Egy megdöbbentő kutatás az ételes dobozokról

3000 ember adatait vizsgálták kínai kutatók, ami kimutatta, hogy akik gyakran ettek műanyag dobozokból, 13%-kal magasabb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata.

A kutatás második felében patkányokon végeztek teszteket: három hónapig műanyag edényből itatták őket.

A vizsgálatok letelte után kimutatták, hogy a kísérleti állatok gyulladásokkal és oxidatív stresszel miatt kialakult betegségektől szenvedtek, de bérflórájuk is károsodott. Szívizomzatuk tönkrement, ami azt a következtetést engedte a tudósoknak, hogy a bélgyulladás a véráramon keresztül terjedt el.

Korábbi vizsgálatok azt az eredményt hozták, hogy a mikroműanyagok vizekbe, levegőbe és élelmiszerekbe kerülve növelik a rák, szívbetegségek és a demencia kockázatát.

Tanácsok a biztonságos és egészséges étkezéshez

Nem kell azonban teljesen száműzni életünkből a műanyag edényeket. Fontos, hogy minőségi anyagú dobozokat szerezzünk be, ugyanis ezek jobban bírják a strapát, de a káros kemikáliák kioldódása is kisebb.

Érdemes a meleg ételt inkább tányérra kitenni, de jó megoldás lehet az is, ha üveg tárolót szerzünk be munkahelyi ebédünk számára. 

Az ócska, régi műanyag dobozoktól pedig szabaduljunk meg mihamarabb. Egészségünk megőrzése érdekében persze továbbra sem mindegy, mit eszünk.

Búcsúzz el a büdös edényektől! Itt a legjobb megoldás az ételszagok ellen!Így mérgezed magad a mikróban melegített étellelA hűtőben tárolsz mindent? Ennek az 5 élelmiszernek semmi keresnivalója sincs ott

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.