Tabuk nélkül a depresszióról. Minden, amit sose mertél megkérdezni.

Forrás: Shutterstock -
depresszió rosszkedv lelki betegség remotiv2020 egészség depresszió kezelése
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány évtizede még megbélyegzettnek érezhette magát az, akinek lelki problémák miatt pszichológushoz kellett fordulnia. Az érintettek mélyen magukba temették a titkot, hogy terápiára járnak, és ha kitudódott a rejtély, szégyenkezve sütötték le a szemüket, hogy ne kelljen a rosszalló pillantásokat állniuk. Pedig a lélek betegsége sem más, mint a testé: mindkettő megnehezíti a hétköznapokat és mindkettőnél érdemes gyorsan megtalálni a hathatós segítséget.

Mi is az a depresszió?


A depresszió egy lelki állapot,

egyfajta szomorúság, állandósult rosszkedv, amelyben az érintett személy kilátástalannak látja a saját helyzetét.

Bár mindenkinek lehetnek nehezebb életszakaszai, a depresszió sokkal több, mint a nehézségek miatt érzett keserűség vagy átmeneti kétségbeesés. Míg az utóbbi múló állapot, addig a depresszióra jellemző mély szomorúság akár hónapokig vagy évekig elhúzódhat, ráadásul a rosszkedv csak az egyik tünet a sok közül.

A depresszió egy lelki állapot, egyfajta szomorúság, amelyben az érintett személy kilátástalannak látja a saját helyzetét Forrás: Shutterstock

A depresszió főbb tünetei

A depresszió huzamosabb ideig fennálló hangulatzavar, amelynek leggyakoribb kísérő tünetei a következők:

  • szomorúság
  • pesszimizmus
  • reményvesztettség
  • kilátástalanság
  • örömtelenség
  • öngyűlölet
  • halállal kapcsolatos gondolatok
  • érdektelenség
  • motiválatlanság
  • fáradékonyság
  • gyengeség
  • alvás- és evészavarok

A depresszió ráadásul sokkal gyakoribb, mint azt hinnénk:

a népesség nagyjából 10%-a élete során legalább egyszer szenved tőle,

s bár a modern időkben egyre többeket érint, a régi korok számára sem volt ismeretlen ez a jelenség, bár akkoriban inkább „melankóliának" nevezték.

A depresszió huzamosabb ideig fennálló hangulatzavar, kísérő tünete többek között az alvászavar Forrás: Shutterstock

A nőknél kétszer olyan gyakori a depresszió, mint a férfiaknál, ami talán azzal magyarázható, hogy a betegség egyik kiváltó oka lehet a hormonális egyensúly felborulása. De a depressziót nem csupán a kortizol nevű hormon emelkedése okozhatja, hanem fokozott, hosszan tartó stresszhelyzet, megváltozott életritmus (pl. szülés utáni depresszió), bizonyos gyógyszerek szedése, illetve akár örökölhetjük is a hajlamot.

Mit tegyünk, ha már hetek óta tart a rosszkedv?

Enyhébb tünetek észlelésekor jót tehet a rendszeres séta vagy egyéb olyan testmozgás, amelyben örömünket leljük, vagy amely eltereli a figyelmünket a rosszkedvünkről. Egy bizalmas beszélgetés is jól jöhet – olyan személlyel, akiben megbízunk –, főleg, ha valamilyen nehéz élethelyzet okozta a depressziónkat. Ilyenkor már maga a szituáció átgondolása, kielemzése is enyhíthet a levertségen, de akár

valamilyen természetes szorongásoldó készítményt is segítségül hívhatunk.

Ez lehet például az orbáncfű, hiszen a „lélek napsugarának" is nevezett gyógynövény remekül enyhíti a belső nyugtalanságot, oldja a stresszt, és általánosságban javítja a hangulatot. Pozitív hatását már évszázadok óta ismeri az emberiség, de nem csupán a népi gyógyászat esküszik rá, hanem tudományos kísérletek is igazolják antidepresszáns hatását.

Az orbáncfű remekül enyhíti a belső nyugtalanságot, oldja a stresszt, és általánosságban javítja a hangulatot Forrás: Shutterstock

A depresszió nem játék! Ha a tünetek 2 hétnél tovább tartanak vagy egyre erősödnek, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, aki személyre szabott terápiával segíthet, hogy az állandó szorongás, szomorúság és reményvesztettség véget érjen.

A cikk megjelenését a Phytotec támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.