Menstruáció és mozgás? Nem kell róla lemondanod!

Forrás: Shutterstock -
menstruáció magazin mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruációt még mindig sok tabu övezi, sokan kerülik a szexuális együttléteket is ilyenkor, ami szívük joga, amennyiben azért döntenek így, mert nem akarnak és nem azért, mert úgy hiszik, nem szabad. A szexuális együttlét habár igényel előkészületeket, kifejezetten előnyös ugyanúgy, mint a menstruáció alatt végzett mozgás. Persze vannak gyakorlatok, amiket ilyenkor érdemes kerülni. Ezek azok.

Sok kellemetlen tünettel járhat a menstruáció: görcsökkel, puffadással, hangulatváltozásokkal, fáradsággal, hogy magáról a vérzésről ne is beszéljünk. Ezért aztán sokan döntenek úgy, hogy ilyenkor inkább lemondanak az edzésről, pedig a megfelelő gyakorlatok kifejezetten segíthenek könnyebben átvészelni ezt az időszakot, és enyhíthetik a tüneteket.


A testmozgás endorfint szabadít fel, ami elősegíti a jó hangulat elérését és az általános közérzetet is javítja. Emellett az endorfin természetes fájdalomcsillapító, vagyis az edzés enyhítheti a menstruációval járó görcsöket és egyéb fájdalmakat. Hacsak nem kiemelkedően fájdalmas a periódusunk, nincs okunk arra, hogy kihagyjuk a mozgást, de a könnyed testmozgások még ilyenkor is sokat segíthetnek. A séta és a légzőgyakorlatok soka segíthetnek. Azoknak pedig, akiknek nem kiemelkedően fájdalmas a menstruáció, az alábbi gyakorlatok segíthetnek, és felsoroljuk azokat is, amiket viszont érdemes kerülni.


Futás

Ha a görcsök nem erősek, akkor olyan intenzívebb mozgásba is kezdhetünk, mint a futás. Amire viszont figyelnünk kell, hogy mindig igyunk eleget, és ne siessünk. Kezdjük lassú kocogással, figyeljünk arra, hogy reagál a testünk, majd növelhetjük fokozatosan az intenzitást.

Ha a görcsök nem erősek, akkor olyan intenzívebb mozgásba is kezdhetünk, mint a futás Forrás: Shutterstock

Jóga

Számos jógapózról ismert, hogy segíti a vér áramlását, ez pedig megakadályozhatja a véralvadást. Persze nem mindegy, milyen pózokat választunk: maradjunk az alap és egyszerűbb ászanáknál.


Pilátesz

Ezt a mozgásformát a menstruációt megelőző napokon is kifejezetten érdemes űzni, ugyanis segít a test ellazításában, vagyis csökkentheti a görcsöket és az izomfájdalmakat, ezáltal megkönnyíti ennek az időszaknak az átvészelését.


Úszás

Az úszás nem terheli meg annyira az ízületeket és a testet, ezért lehet jó választás menstruáció alatt is, habár nem az első néhány napban. Segít ellazítani a testet, így az esetleges görcsök is elviselhetőbbé válnak.

Az úszás nem terheli meg annyira az ízületeket és a testet, ezért lehet jó választás menstruáció alatt is Forrás: Shutterstock

Kerülendő gyakorlatok

A legtöbb esetben többnyire csupán némi módosítás szükséges ahhoz, hogy a mozgást a menstruáció alatt is végezhessük. Habár kifejezetten egyik mozgásforma sem tilos, ám a testünket figyelve néhányat elhagyhatunk az intenzív vérzéses időszakban.


Intenzív kardiovaszkuláris edzés

Menstruáció alatt a hormonok miatt sokszor érezhetjük magunkat kifejezetten fáradtnak. Ilyenkor bölcs dolog elkerülni a nagyon intenzív mozgásokat, amelyek a szív-és érrendszert is nagyobb terhelésnek teszik ki.


Nem minden jóga jó ilyenkor

Habár a legtöbb gyakorlat bátran végezhető és kifejezetten előnyös ebben az időszakban is, vannak olyan pózok, amiket jobb kihagyni ilyenkor. Ezek pedig a fordított pózok. Az ezek hatására a véráramlásban beálló változás ugyanis nem segít a menstruációs időszak átvészeléséhez és a tünetek, fájdalmak enyhítésében sem.


Figyeljük a testünket

Mivel minden ember más, a menstruáció is másként megy végbe, ezért a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük a testünk reakcióit. Ha azt vesszük észre, hogy egy-egy mozdulatsor hatására erősebbé válnak a görcsök, akkor ne ragaszkodjunk feltétlenül az elvégzésükhöz. Célszerű azokat a gyakorlatokat is kerülni, melyek hosszan tartanak, és nagyon intenzívek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.