Gyógyulj illóolajok segítségével!

Forrás: Shutterstock -
illóolaj természetes gyógymód magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészség mindig is a legnagyobb kincsünknek kellett volna, hogy legyen, ám a legtöbben csak most, a világjárvány idején ébredtek rá arra, milyen természetesnek vettük is eddig, hogy nincs semmi bajunk.

Vissza a természethez

A téli időszakban persze a legtöbben kicsit jobban észben tartottuk, hogy jöhet az influenza, a torokfájás, a száraz levegőtől köhöghetünk vagy viszkető foltok jelenhetnek meg a bőrünkön, de általában egy vállrándítással el is intéztük a dolgot, hiszen tudtuk, hogy bármikor bekopogtathatunk az orvoshoz valami gyógyszerért. Az utóbbi hónapokban azonban felértékelődött az egészség és már azt is tudjuk, hogy nincs mindenre azonnal orvosság. Sőt talán

a megelőzés és a természetes gyógymódok is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak.

Ez utóbbival kapcsolatban számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hiszen a gyógynövények tárháza szinte kimeríthetetlen és a felhasználásuk módja is igen változatos lehet. Az egyik például az illóolajok alkalmazása.

Az illóolajok számos problémára nyújtanak mellékhatásoktól mentes megoldást Forrás: Shutterstock

Illóolajok

Az illóolajok voltaképpen olyan koncentrátumok, amelyek hidegsajtolás következtében vagy a növényekből kivont olajok lepárlásával jönnek létre és számos problémára nyújtanak mellékhatásoktól mentes megoldást. Legyen szó bőrpanaszokról, ízületi gondokról, fájdalmakról, pszichés zavarokról, lázról, herpeszről vagy akár a lakásunk fertőtlenítéséről, a megfelelő illóolaj válasz lehet számos kérdésre.
Lássunk is néhány példát, hogyan gyógyulhatunk az illóolajok segítségével.

A téli időszakban sokan szenvednek felső légúti panaszoktól és náthától:

  • Köhögés esetén érdemes egy testesebb krémbe levendulát vagy mirhát csepegtetni és ezzel bekenni a mellkast. Az arányra ügyeljünk: 95% krém, 5% olaj!
  • A torokgyulladást jól csillapítja, ha egy pohárka langyos vízbe feloldunk 1 teáskanál szódabikarbónát, majd 1 csepp kakukkfüvet is cseppentünk hozzá és ezzel gargalizálunk.
  • Náthánál az eukaliptuszos inhalálás – 1 tálnyi forró vízbe 4-5 csepp olaj - segíthet vagy a rozmaringos párologtatás.
  • A lázat jól csillapíthatja, ha testápolóba citrom- és eukaliptuszolajat csepegtetünk és ezzel kenjük be a beteg mellkasát, hátát. Az arány a fentiekhez hasonlóan 95% krém, 5% olaj!
A lázat jól csillapíthatja, ha testápolóba citrom- és eukaliptuszolajat csepegtetünk és ezzel kenjük be a beteg mellkasát, hátát Forrás: Shutterstock

Az illóolajok a különféle fájdalmakat is hatásosan csillapítják:

  • Égési sebekre – miután legalább 10 percig hűtöttük a sebet – használjunk levendulaolajat, amelyet kenjünk közvetlenül a sebre. Ez csillapítja a fájdalmat és megakadályozza a hólyagosodást is.
  • Torokfájáskor csepegtessünk egy tálnyi forró vízbe 4 csepp teafaolajat és azzal inhaláljunk.
  • Izomfájdalom esetén a rozmaring, a levendula és az eukaliptusz is segíthet, ha 1/10 arányban bázisolajba keverjük őket, majd a fájó testrészt bedörzsöljük a felmelegített keverékkel.
  • Ha fejfájás kínoz masszírozzunk egy csepp levendulát vagy borsmentát a halántékba.

Bőrproblémák esetén is jól alkalmazhatóak a különféle olajok:

  • Herpesznél ecsetelhetjük a viszkető vagy hólyagos területet hígítatlan teafaolajjal.
  • Körömgombánál szintén a teafa vagy a mirha lehet a megoldás, előbbi ecsetelőként, utóbbi krémbe keverve a 95-5%-os arányt betartva.
  • Lázkiütésnél a növényi olajba vagy sheavajba csepegtetett levendula hozhat enyhülést.
  • Ekcémára pedig a kamilla, levendula és a citromfű testápolóba való csepegtetése ajánlott.


A különféle bőrtípusokat is hatékonyan ápolhatjuk az illóolajok segítségével, erről előző cikkünkben írtunk részletesebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.