Nehezített körülmények között végzett életmentő műtétet a budapesti főigazgató és csapata

Forrás: gokvi.hu -
műtét szívbeteg koronavírus életmentő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) a járvány kellős közepén mentették meg egy 85 éves, Covid-pozitív szívbeteg férfi életét -írja a Blikk.

A budapesti főorvosnak és csapatának már nagy gyakorlatuk van a műtétben, azonban tetőtől talpig speciális védőruhába öltözve, minimális asszisztenciát igénybevéve még nem hajtottak végre ekkora beavatkozást.

"Semmi különös nincs abban, amit csináltunk, mi a gyógyításra esküdtünk fel, így csak a dolgunkat végeztük" – mondta a kórház főigazgatója, dr. Andréka Péter.

"A bácsi a kezelése alatt végig nagyon együttműködő volt, minden orvosi utasítást pontosan betartott. Már a beavatkozás előtt kiderült róla, hogy Covid-pozitív, így szerencsére mi is fel tudtunk készülni az ebből a szempontból speciális helyzetre. Szerencsére a vírusfertőzés tünetei nem igazán jöttek ki rajta, mindössze a tesztjéből tudtuk, hogy a szervezetében van a kórokozó"

– folytatta a világhírű szívspecialista.

Dr. Andréka Péter Forrás: gokvi.hu

"Nagyon komoly védőfelszerelést öltött mindenki magára, aki a műtőben tartózkodott. Azt, hogy ez pontosan miként néz ki, a járványvédelmi előírások precízen megszabják. Ezen kívül a lehető legkevesebben voltunk a műtőben, mindössze heten. Más esetben ilyenkor bejöhetnek kollégák és tanulók is, hogy megnézzék a beavatkozást. Ez azonban most szigorúan tilos volt.

A betegen úgynevezett katéteres aortabillentyű-beültetést hajtottunk végre, amit ma már szerencsére nevezhetünk rutinbeavatkozásnak is. Mivel semmi szövődménye nem volt a páciensnek, így nyugodt szívvel haza merjük engedi a hét végén.

Nehezített körülmények között végzett életmentő műtétet a budapesti főigazgató és csapata Forrás: gokvi.hu

Igazság szerint a beavatkozás miatt akár hamarabb is hazamehetett volna, de pont a Covid miatt bent tartottuk megfigyelésre. Mondtam is neki, hogy ő itt töltötte a karanténidőszakot, és nem otthon"

– tette hozzá a főigazgató, aki maroknyi csapatával folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több ember életben maradjon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.