Ezek a leggyakoribb neurológiai tünetek koronavírus fertőzés után

Forrás: Shutterstock -
fejfájás szövődmény izomfájdalom neurológia szaglásvesztés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus fertőzést sokan enyhe tünetekkel vészelték át, azonban közöttük is sokaknál fellépett koncentrációs nehézség, íz- és szaglásvesztés, memóriazavar vagy akár erős fejfájás.

Bár a koronavírus elsődleges célpontja a tüdő, egyre többet esik szó a szívet érintő esetleges szövődményekről és a neurológia maradványtünetekről is. Ezek a már gyógyult betegek életét is megkeseríthetik, akár hetekkel - hónapokkal a lezajlott betegség után.

A leggyakoribb neurológiai tünetek COVID-19 fertőzés után: fejfájás, izomfájdalom, bizonytalanság érzés, szédülés, íz- és szaglásvesztés, esetleg fantomszagok érzékelése, "agyköd" - hozta nyilvánosságra a Blikk.

orvos doktor Nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket! Forrás: Shutterstock

Akinél agyköd jelentkezik, tudja, hogy valamire vissza akar emlékezni, de hiába erőlteti az agyát, nem sikerül. Dr. Mező Anita neurológus arra figyelmeztet, hogy ezeket a tüneteket komolyan kell venni és foglalkozni kell velük.

A The Lancet Neurology neves szakmai folyóiratban megjelent tanulmány egyre több súlyos szövődményt is említ. A maradandó íz- és szaglásvesztés mellett megjelenik az agyhártyagyulladás, Guillain-Barré szindróma, amelynek tünetei az érzéskiesés, zsibbadás, izombénulás; stroke, neurológiai-pszichés szövődmények, kognitív zavarok, demencia és gyermekeknél a Kawasaki-szindróma.

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy szakorvossal kivizsgáltatjuk a koronavírus neurológiai szövődményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.