Ez a két testrészünk egész életünkben nő - ezért lesz folyamatosan nagyobb az orrunk és a fülünk

Forrás: Shutterstock -
orr növekedés fül magazin testrész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felnőtté válás része, hogy testünk növekszik és folyamatosan alakul, legalábbis egy darabig. Egy ponton ugyanis – hacsak nincs valamilyen ritka rendellenesség – mindenki eléri a maximális testmagasságát, és ez már biztosan nem fog változni. Azonban nem minden testrészünk hagyja abba a növekedést. A fülünk és az orrunk egész életünkben folyamatosan nagyobb és nagyobb lesz, ha akarjuk, ha nem. A folyamatot megállítani nem lehet, de elgondolkodtató, hogy vajon miért van szükség arra, hogy ezek a testrészeink az idő előrehaladtával nagyobbak legyenek, míg a testünk többi része nagyjából ugyanakkora marad.

Füled érjen bokáig

Nem véletlenül alakult ki az a szokás, hogy ezzel a mondással köszöntjük a születésnaposokat. Ezzel ugyanis hosszú életet kívánunk nekik, olyan hosszút, hogy a füleiknek legyen idejük egészen a bokáig megnőni. Vagyis azt már elég régóta tudjuk, hogy a fül egy olyan testrészünk, amely egész életünkben nő, és bizony nem az egyetlen: az orrunk is nagyobb és nagyobb lesz az évek múlásával.

A füleink mérete születésünkkor még a testünk arányaihoz képest nagyobbak, és egész életünk során lineárisan növekszenek, habár a növekedés lassul, amikor elérjük a 8-10 éves kort, de abba nem marad, bár a megfigyelések szerint 85 éves kor fölött már számottevő méretbeli változás nem észlelhető. Ugyan ijesztőnek hangozhat, hogy a füleink és az orrunk is folyamatosan növekszik, de a változás lassan, viszont következetesen történik. A kutatók, akik 206 30 év fölötti beteg fülének a méreteit vizsgálták, azt találták, hogy minden évben 0,22 milliméterrel lett nagyobb, ami az emberi szem számára nem észrevehető különbség, legalábbis nem egyik évről a másikra. Viszont ez azt jelenti, hogy 80 éves korunkra már körülbelül egy centivel nagyobb a fülünk, mint 30 évesen.

A füleink és az orrunk is folyamatosan növekszik, de a változás lassan, viszont következetesen történik Forrás: Shutterstock


A gravitáció nem az egyetlen oka

Azt gondolhatnánk, hogy a fülünk és orrunk folyamatos növekedésének a gravitáció az oka, és kész.

Természetesen ez is szerepet játszik abban, hogy ezek a testrészeink nagyobbak lesznek, de nem lehet csak és kizárólag erre fogni.

A fülünknek ugyanis a kerülete is növekszik, nem csak a hossza, ami már nem magyarázható a gravitációval. A bőr rugalmasságának elvesztése is szerepet játszik ezen testrészeink növekedésében. Azt már régóta tudjuk, hogy a kollagén milyen fontos a bőrünk feszességének megőrzése szempontjából, ez a testben az egyik legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje, az idő előrehaladtával pedig egyre kevesebb és kevesebb lesz belőle a szervezetben. A nőknél ehhez a folyamathoz hozzátevődik a fülbevalók viselése is, bár csak a nehezebb darabok folyamatos hordása okozhatja a fülcimpák megnyúlását.


Hogy jobban halljalak

Az a nézet is elterjedt, hogy a füleink azért nőnek egész életünk során, hogy elősegítsék a hallást. Mivel idősebb korban ez a képességünk egyre rosszabb, és a fülkagyló mérete befolyásolhatja a hallást, nem elvetemült elképzelés, hogy ez is lehet egy magyarázata a füleink növekedésére, az orr folyamatos nagyobbodására azonban ez nem ad választ, csak a kötőszövetek lazulása.

Az a nézet is elterjedt, hogy a füleink azért nőnek egész életünk során, hogy elősegítsék a hallást Forrás: Shutterstock


A férfiak rosszabb helyzetben vannak

Eleinte az volt a nézet, hogy csak a férfiak füle növekszik, de 1999-ben a Milánói Egyetem kutatása megállapította, hogy bizony a nők fülei is nagyobbak lesznek az évek során, és ez bizony az orra is igaz, bár a férfiak helyzete ebből a szempontból rosszabb. Az ő orruk ugyanis alapvetően nagyobb, és az évek során is jobban növekszik. Erre a magyarázatot az Iowai Egyetem tanulmánya próbálta megtalálni. A kutatók arra jutottak, hogy a testfelépítés különbözőségében keresendő az oka annak, hogy a férfiak orra nagyobb, mint a nőké. Általában ugyanis a férfiak nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, amelynek fenntartásához és növekedéséhez több oxigénre van szükség, amelyet a nagyobb orr lehetővé tesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.