Ijesztő számok az egészségügyből: eddig marad életképes a koronavírus a ruhákon

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
egészségügy koronavírus mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A De Montfort Egyetem kutatói megállapították, hogy a vírus napokig életképes maradhat az egészségügyben általában használt textíliákon és rendszeres mosást tanácsol a fertőzés megelőzésére.

A tanulmányból kiderült, hogy a Covid-19 és más hasonló vírustörzsek egyes ruhákon is életképesek maradhatnak és akár 72 órán keresztül átterjedhetnek más felületekre is. A tudósok szerint a poliészter jelenti a legnagyobb átviteli kockázatot, ott még három nap után is fennáll a veszély, hogy a vírus átterjedhet más felületekre is. Ezt követi a 100%-os pamut, melyen 24 órán át maradt fenn a vírus és végül a polipamut, melyen 6 óráig marad rajta - írta meg a Daily Star.

72 órán át is életképes maradhat a koronavírus az egészségügyi dolgozók munkaruháján Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Dr. Katie Laird virológus azt tanácsolta a kormánynak, hogy az összes egészségügyi munkaruhát a kórházakban a kereskedelmi előírásoknak megfelelően vagy ipari mosodában kell mosni.

A kutatók azon is dolgoznak, mi a vírus eltávolításának legmegbízhatóbb mosási módszere.

Ezeknek az anyagoknak a mosása magas hőmérsékleten, még háztartási mosógépben is eltávolítja a vírust, viszont ez nem szünteti meg annak a kockázatát, hogy a szennyezett ruha átterjeszti a koronavírust más felületekre, mielőtt kimosnák őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.