Hasonlít a Johnson & Johnson vakcina a Szputnyik V-re

Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Michael Ciaglo -
vakcina Szputnyik V Johnson & Johnson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb részletek kerültek napvilágra a Johnson & Johnson vakcinájával kapcsolatban: már azt is tudjuk, miben egyezik az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V-vel. 

Ahogy azt korábban megírtuk, engedélyezték az egydózisú vakcinát, melyet az amerikai Johnson & Johnson cég dobott a piacra. Az Amerikai Gyógyszerügynökség már korábban engedélyezte, így már csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére vártak. Most pedig újabb részletek derültek ki a legfrissebb oltóanyagról:

Többek között azt, hogy ez egy adenovírus vektorvakcina, ami noha egydózisú, ugyanazon elv alapján működik, mint a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V.

Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Michael Ciaglo

"A Johnson & Johnson vakcina a 26-os típusú adenovírussal dolgozik. Ez ugyanaz a vírus, amit a Szputnyik a második oltóanyagában használ" - mondta a Borsnak Dr. Rusvai Miklós, víruskutató.

"Ez a vakcina a másik két - Szputnyik, AstraZeneca - vektor vakcinához hasonlóan harmadik generációs, ugyanazon az elven működik. Attól, mert egy dózisú, semmi újat nem tud az eddigi vektorvakcinákkal szemben."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.