Engedélyezték a Johnson & Jonhson egydózisú vakcináját - ezt érdemes tudni róla

Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Michael Ciaglo -
vakcina Johnson and Johnson védőoltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Engedélyezték az egydózisú vakcinát, melyet az amerikai Johnson & Johnson cég dobott a piacra. Az Amerikai Gyógyszerügynökség már korábban engedélyezte a vakcinát, így már csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére vártak.

Engedélyezte az Európai Bizottság a Johnson & Johnson vakcinájának feltételes uniós forgalmazását. A védőoltás különlegessége, hogy ez az első egyoltásos vakcina. A vizsgálatok 85 százalékos hatékonyságot állapítottak meg, de érkeztek olyan eredmények is, hogy kórházba kerülés esetén 100%-os védelmet nyújt. A Johnson vakcinája az orosz oltóanyagban is megtalálható, 26-os szerotípusú adenovírust tartalmazza, amely egy sima megfázásos vírus. A kórokozót elölik, és a fehérjeburkába csempészve egy kétszálú DNS-t juttatnak a szervezetbe, amelybe belekódolják a koronavírus tüskefehérjéjének gyártásához szükséges „receptet" - írja a Blikk.

Engedélyezte a Johnson & Johnson vakcinájának uniós forgalmazását is az Európai Bizottság. Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Michael Ciaglo

A szervezetbe juttatott, a koronavírus tüskefehérjéjének kódját tartalmazó, ám osztódásra képtelen adenovírusok nekiütköznek a szervezetünk sejtjeinek, amelyek bevonatot képeznek köréjük, és bekebelezik őket. A sejten belül az adenovírus kibújik a burokból, és bejut a sejtmagba, ahol a sejt messenger RNS-molekulája leolvassa a DNS-t, benne a tüskefehérje kódját.

Ezt követően az mRNS molekula elhagyja a sejtmagot, a sejt leolvassa a belekódolt üzenetet, és elkezdi gyártani a tüskefehérjét. A fehérjék egy része kikerül a sejtfalon kívülre, amelyet az adenovírus miatt már aktivizálódott immunrendszer, mint idegen testet felismer – anélkül, hogy maga a koronavírus bekerült volna a szervezetbe.

A vakcinázott sejt egy idő után elpusztul, az így kikerülő tüskefehérje-darabokat pedig felveszi az úgynevezett antigénprezentáló sejt. Itt kerülnek képbe az úgynevezett helper T-sejtek, amelyek akkor aktiválódnak, ha az antigénprezentáló sejtek „harcba hívják" őket. A T-sejteken kívül az úgynevezett B-sejtek is találkoznak a fehérjével, azokat a T-sejtnek kell aktiválnia ahhoz, hogy antitesteket kezdjen el gyártani az idegen anyagra. Az antitestek aztán hozzátapadnak a szervezetbe kerülő koronavírus tüskefehérjéire, és mivel a kórokozó ezeket használja arra, hogy az emberi sejtekre tapadjon, és azokba bejusson, az antitestek megakadályozzák a sejtjeink fertőződését.

Az antigénprezentáló sejtek, amelyek érzékelik a tüskefehérje-darabokat, a citotoxikus vagy killer T-sejteket is aktiválják: ezek fogják felismerni és elpusztítani a koronavírussal mégis megfertőzött sejteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.