A bangladesi sziámi ikerpár a fejüknél összenőve jött világra. Tavaly azonban egy magyar orvosi csapat vállalta, hogy elvégzik a szétválasztó műtétet, ami remekül sikerült. A két lány most haza is térhetett.

A harmincórás szétválasztó műtét és a 44 plasztikai sebészeti beavatkozás után a bangladesi sziámi ikerpár, Rabiya és Rukaya végre hazatérhetett szülővárosába.

Az ikrek 2019 augusztusában történt szétválasztásuk után másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén, hétfőn azonban hazatérhettek Pabnába. - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

A szétválasztott bangladesi sziámi ikerpár, Rabia és RukiaForrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A közleményben idézték a hazabocsátás alkalmával videokonferencián megszólaló bangladesi miniszterelnököt, Sejk Haszina Vazedet, aki úgy fogalmazott: országuk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert a műtétsorozattal.

A missziós orvoscsapat vezetője, Pataki Gergely pedig köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért.

A közlemény szerint az anya a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, az alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapat pedig videotelefonon követi majd Rabeya és Rukaya állapotát.
Hozzátették: mindkét gyermek esetében egy év múlva várható a koponyát fedő lágyrészeken kisebb plasztikai helyreállító beavatkozás, amelyet az alapítvány plasztikai sebészei végeznek el.
A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi orvosok Amin Salek vezetésével átvették az idegsebészeti munka irányítását - írták.

 

A tervek szerint Rabeya, akinek a felépülése akadálytalanul zajlott és korának szinte megfelelő, jó állapotban van, óvodába jár majd. Rukaya állapota is folyamatosan javul. Bár még jelentős fejlesztésre szorul, egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.  

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

Forrás: MTI