Ezért nem szerencsés, ha oltás után kapjuk el a koronavírust

Forrás: MTI/Rosta Tibor -
vakcina védőoltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon már sokan megkapták a koronavírus elleni védőoltást, ám azután is óvatosnak kell lennünk még a szakértők szerint.

Már az első koronavírus elleni oltás is ad bizonyos mértékű védettséget egy idő után, ám ettől függetlenül még óvatosnak kell lennünk.

Egy magyar virológus szerint a beoltottak esetében sem szerencsés, ha elkapják a Covidot, amíg az erőteljesen terjed. A vírus ugyanis minél többször találkozik egy beoltott személlyel, annál hamarabb és könnyebben fog mutálódni.

A fotó illusztráció. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ezenkívül nem számolhatunk egy vakcina után teljes védelemmel, sőt a második után is el kell telnie egy bizonyos időnek. A Pfeizernél 7-14 napnak, a Modernánál 14 napnak, a Sinopharma és az AstraZeneca esetében 1-2 hét kell a védettség kialakulásáig. A Szputnyik V vakcinánál az első adag utáni 21 napban alakulhat ki a 91, 6 százalékos hatékonyság.

A szakértő szerint míg a lakosság kellő hányada nincs átoltva, tanácsos betartani az általános szabályokat. Ha beoltott ismerőssel találkozunk, ugyanúgy legyünk óvatosak – írta az EgészségKalauz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.