Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, a Kossuth rádió szerda reggeli, Vírusinfó című műsorában válaszolt a rádióhallgatók kérdéseire. 

A rádióhallgatók különböző kérdéseket tettek fel a szakembernek, többek között azt is, hogy ősszel kell-e újra oltakozni, tekintettel arra, hogy nagyjából 8-10 hónapig hatásosak az oltóanyagok.

Szlávik János erre azt válaszolta, hogy nem tudják pontosan, meddig hatásosak az oltóanyagok, a 8-10 hónap csak egy feltételezés. Ha arra kerül a sor, a 3. oltásra a mutánsok megjelenése miatt lesz szükség. Nyáron érkeznek majd új generációs oltóanyagok, amiket fel kell venni a mutánsok elleni védettség érdekében - írja a Blikk.

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy egészségügyi dolgozó azt a témát is felvetette, hogy már megkapta a két Pfizer-vakcinált, viszont a 800 egység ellenanyagszintje egy hónap alatt 50-re zuhant. Szlávik János erre azt felelte, hogy egyelőre nem javasolt az ellenanyagok szintjének mérése, de elképzelhető, hogy a közeljövőben lesz olyan vizsgálat, ami megmutatja, hogy pontosan mit jelentenek ezek a számok. Ami biztos, hogy a védőoltások 80-90%-ban védenek a súlyos fertőzéstől.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!