Koronavírus: ilyen hatással lehet a beoltottakra az indiai mutáns

járvány mutáns India koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már tavaly októberben megjelent a koronavírus új variánsa Indiában, ahol most súlyos a helyzet a járvány miatt. Ám szakértők szerint ezt nem biztos, hogy a mutáns gyors terjedése okozza.

Az indiai mutánst már kimutatták Angliában, az USÁ-ban és még 21 országban 2021 első felében. Indiában pedig valósággal tombol a járvány, ám ennek ellenére nem biztos, hogy az új mutáns olyan mértékben terjed, mint a brit variáns.

Jakab Ferenc virológus elmondta, lát arra esélyt, hogy mutációk valamilyen szinten elkerülhetik az oltások által kialakult immunválaszt. Ha így lesz, előfordulhatnak újbóli megbetegedések, de nem olyan súlyos tünetekkel.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP/Chris Ryan


„Minél többet oltunk, annál kevesebb lehetőséget adunk a vírusnak a fertőzésre és így a replikáció következtében kialakuló variánsok, mutánsok megjelenésére" – mondta a szakértő a Virológia Pécs oldalán.

A koronavírus RNS-vírus, ezért természetes, hogy újabb és újabb mutációk jönnek létre. Ezért csakis az oltással fékezhető meg a járvány.

"A remény az, hogy lassan, csökkenő amplitúdóval, de szépen lecseng, kiég a járvány. Az átoltottság, a járványügyi intézkedések, valamint azok maradéktalan betartása nagyban befolyásolja a világjárvány kimenetelét" - mondta Jakab Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.