Rusvai Miklós virológus: ahány mutáció, annyiféle poszt-Covid-tünet lehet

fotó: Talán Csaba -
tünet COVID-19 poszt-Covid Rusvai Miklós koronavírus poszt-Covid tünet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós virológus szerint nem lehet általános poszt-Covid-tünetekről beszélni: ahány koronavírus mutáció létezik, annyiféle képpen jelentkezhet.

Rusvai Miklós professzort a Ripost kérdezte arról, létezik-e olyan mutációja a koronavírusnak, amely nem okoz poszt-Covid-tüneteket.

Rusvai Miklós virológus szerint nem lehet általános poszt-Covid tünetekről beszélni fotó: Origo/Talán Csaba

"Inkább úgy mondanám, hogy mindegyik mutációnál előfordulhat poszt-Covid tünet, de nem a vírustörzsek különbözősége miatt jelentkeznek eltérések, hanem a különböző égtájak, a földrészek, a viselkedés kultúrája miatt lehetnek a fertőzésnek nagyon eltérő tünetei. Ha például Indiát nézzük, ott gyakori a feketegombás fertőzés, az úgynevezett mukormikózis, míg nagyon ritkán számolnak be pszichés zavarokról, depresszióról poszt-Covidos tünetként. Indiában nem biztos, hogy az emberek legnagyobb gondja az, hogy a fertőzés után depressziósak lettek. Míg Európában vagy az Egyesült Államokban erre inkább felfigyelnek" - fejtette ki a virológus, aki korábban arról is beszélt, hogy az indiai mutáns halláskárosodást is okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.