Rusvai Miklós a Ripost megkeresésére elárulta, milyen tünetei vannak az indiai mutánsnak.

Ahogy arról mi is hírt adtunk,Indiában rekordokat dönt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt hetekben. Néhány héttel ezelőtt hazánkban is megjelent a covid indiai mutánsa, ami az eddigi variánsoknál 40%-kal könnyebben terjed.

A szakemberek úgy vélik, ez a vírus-variáns az eddigi legfertőzőbb változat lehet, ráadásul az új mutáns újabb, rémisztő tüneteket is produkál. Ilyenek például a súlyos gyomorpanaszok, a halláskárosodás és a vérrögök, amelyek üszkösödéshez vezethetnek.

„Valóban képes halláskárosodást okozni, de ez már a brit variáns esetében is megfigyelhető volt, ahol egyes fertőzöttek fülzúgást és szédülést tapasztaltak. Ez a tünet tehát előfordul a Delta mutánsnál, de gyakoribb a bélrendszeri probléma, mint például a hasmenés. Illetve szintén gyakran említik a kötőhártya-gyulladást, a kipirosodott szemeket és viszkető érzést" – mondta Rusvai Miklós virológus, hozzátéve, hogy a halláskárosodást azoknál észlelték akiknél egyéb klinikai tünetekkel is járt a fertőzés.

„Az összes eset kevesebb mint 10 százalékánál fordult elő hallásprobléma, vagyis ez a tünet nem gyakoribb, mint az íz- és szaglásvesztés. Jelen tudásunk szerint azonban mindez átmeneti, ugyanakkor több hétig vagy akár több hónapig is eltarthat" – teszi hozzá a Rusvai Miklós.

Forrás: Shutterstock