Friss: a kutatók szerint ők terjesztik leginkább a koronavírust

Forrás: Shutterstock -
terjesztés csecsemő kisgyerek koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kanadai kutatás szerint a kisgyermekek és a csecsemők terjesztik a leginkább a koronavírust. Igaz, általában nem ők azok, akik hazaviszik a vírust, viszont amennyiben elkapják, könnyen továbbadhatják másoknak. 

A kutatás szerint a csecsemők és a kisgyermekek könnyen terjesztik a koronavírust, mivel őket nem lehet elszeparálni a családtagoktól, ráadásul az ember gyakrabban ölelgeti, szeretgeti őket. A járvány elején az a szemlélet alakult ki, hogy a kisgyermekek nem fertőződnek meg és kevésbé adják tovább a vírust, de az annak is volt köszönhető, hogy nem vitték őket emberek közé - írja a The New York Times.

Akisgyerekek és csecsemők teljesztik a leginkább a koronavírust. Forrás: Shutterstock

Egy új tanulmányban 6280 háztartást vizsgáltak a 2020. június 1-től december 31-ig tartó időszak pozitív koronavírus-tesztjei alapján. Minden esetben azonosították az „indexes esetet", azaz az első személyt, aki a Covid -19 tüneteit mutatta. A legtöbb esetben ez a személy 18 év alatti volt.

A serdülők vitték haza a vírust a legnagyobb valószínűséggel: a 14-17 éves gyermekek az összes indexes eset 38 % -át tették ki. A 3 éves vagy annál fiatalabb gyermekek a háztartások mindössze 12 százalékában betegedtek meg először, viszont a fizikai kontaktus miatt ők terjesztették leginkább a vírust. A fertőzés esélye 40 százalékkal magasabb volt, ha a gyerek 3 évnél fiatalabb volt a családban, mintha 14 évnél idősebb.

TÜNETKERESŐ

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.