Újabb borzasztó szövődményét mutatták ki a koronavírusnak: sokkal súlyosabb, mint az eddigiek

Forrás: Thinkstock -
betegség szövődmény vese koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok a koronavírus egy újabb szövődményét fedezték fel, ami az eddigieknél sokkal súlyosabb: vesekárosodás, ami mindenkit érinthet, aki túlesett a fertőzésen, akár súlyos, akár enyhe tünetekkel vészelte át az illető a vírust.

A Journal of the American Society of Nephrology című folyóirat egyik tanulmányában leírták, hogy a koronavírus következtében az emberek egy részének olyan súlyosan károsodik a veséje, hogy dialízisre is szükségük lesz.

A károsodás mindenkit érint, aki valaha átesett a koronavírus-fertőzésen. Azt is hozzátették, hogy a károsodás mértéke nagyban függ attól, hogy milyen súlyos volt a fertőzés.

Minél durvább tünetekkel estünk ugyanis át a betegségen, a vesekárosodás mértéke is annál erőteljesebb lesz.

A koronavírus-fertőzés újabb szövődményét mutatták ki a tudósok: ez a vesekárosodás (A kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

Azok sem dőlhetnek hátra, akik enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést, mivel a nem kórházi kezelésben részesülő, veseproblémák nélküli betegeknél is csaknem kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy végstádiumú vesebetegség alakul ki, mint azoknál, akiknek soha nem volt pozitív a koronavírus tesztjük - írja a Portfolió.

Ez azt jelenti, hogy 10 ezer enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus betegből nyolcnak szüksége lesz vesedialízisre vagy akár szervátültetésre.

"Ez nem kis szám, ha megszorozzuk a rengeteg beteggel, akiknek a fertőzése végstádiumú vesebetegségben végződhetett. Ami igazán problematikus a vesebetegségben, az az, hogy valóban csendes, nem igazán jelentkezik fájdalomban vagy más tünetekben"

- nyilatkozta Ziyad Al-Aly, a St. Louis-i Veterán Ügyek Egészségügyi Rendszerének klinikai epidemiológiai központjának igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.