Miért kell a folsav mellett vasat is szedni már a korai terhesség alatt is?

Forrás: Shutterstock -
Vas terhesség folsav korai terhesség egészség maltofer2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandósok igyekeznek a lehető legjobban felkészülni az anyaságra és már a terhesség korai szakaszában oda kell figyelniük arra, hogy a különböző vitaminokból megfelelő mennyiséget juttassanak a szervezetükbe. Olykor a legprecízebb kismamák figyelmét is elkerülheti, hogy pótolni kell néhány olyan vitamint és nyomelemet, amelyre addig csekély figyelmet fordítottak. Ha a várandósság idején a folsav beviteléből nincs is hiány, mégis mivel járhat, ha elmarad a szükséges mennyiségű vas bevitele?

A folsavról számtalan helyen olvashatjuk, milyen kiemelt szerepe van már a terhesség első pillanataitól. Egyre több szakember már akkor is ajánlja, amikor a párok még csak tervezik a gyermekvállalást, hiszen a folsav a várandósság legelső heteitől nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Ebben az időszakban elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek, így a nyitott gerinc vagy a koponyahiány megelőzésében van nagy szerepe. Mire egy nő felismeri és megtudja, hogy ő kismama, a folsavhiány akár már következményekkel is járhatott, hiszen a magzati fejlődésnek ez a szakasza a terhesség 4. hetére befejeződik.

Milyen módon vigyen be a kismama megfelelő mennyiségű folsavat?

Folsav, azaz B9-vitamin főként nyers zöldségek (avokádó, kelbimbó, káposzta, brokkoli) fogyasztásával juttatható legegyszerűbben a szervezetbe. Hosszabb tárolás vagy hirtelen hő hatására a folsav elkezd bomlani, ezért ajánlott ezeket az ételeket nyersen fogyasztani. Gyümölcsöket is választhatnak a kismamák, mint narancs, málna, grapefruit, melyeknek szintén magas a folsavtartalma. Magvas vagy teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása ugyancsak hasznos lehet, de a legeredményesebbnek mégis az ígérkezik, ha a nyers alapanyagokból nyerjük a vitamint.

Folsav, azaz B9-vitamin főként nyers zöldségek fogyasztásával juttatható legegyszerűbben a szervezetbe Forrás: Shutterstock

Elég, ha csak a folsavra figyelünk?

A kezdő lépést érdemes tehát megtenni, nem elég azonban ennyivel beérni. A magzat egészséges fejlődéséhez néhány egyéb vitaminból és nyomelemből szintén többre van szükség, ilyen például a vas, a kalcium, a D-vitamin és a jód is.

Miért kulcsfontosságú a vas?

A folsav mellett már kevesen figyelnek arra, hogy a kismama vasszükséglete az várandósság előtti időszakhoz képest másfélszeresére növekszik, azaz a napi 1,5-2 mg-ról 3 mg-ra. Minden harmadik várandós nő vashiányban szenved, jórész azért, mert ezt a megnövekedett igényt csak táplálék útján nem lehet kielégíteni, ezért a kismamáknak vaspótlásra van szükségük már a terhesség legkorábbi szakaszától. Ennek hiányában az anyai vasraktárak kiürülésével a harmadik trimeszterre vashiány, és akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

A kismamáknak vaspótlásra van szükségük már a terhesség legkorábbi szakaszától Forrás: Shutterstock

Érdemes tehát a terhesség korábbi szakaszában pótolni a vasat?

Különösen fontos a megfelelő vaspótlás, hiszen a vérszegénység nemcsak az anya egészségügyi állapotára hat ki, hanem a magzat fejlődését is veszélyezteti. A vashiány fokozza a koraszülés kockázatát, kis testsúllyal jöhet világra az újszülött, emellett különböző műtéti és szülési komplikációkhoz is vezethet. A vaspótlás segít a terhesség alatt megelőzni és csökkenteni az anyai fáradtságot, ingerlékenységet, valamint elkerülni a szülés utáni depresszió kialakulását is.

Ahhoz, hogy a magzat egészségesen érkezzen a világra, érdemes tehát a tudatos és megfelelő táplálkozás mellett a vitaminok és nyomelemek pótlására is odafigyelni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.