Nehezebb kimutatni az omikront, egy orvos szerint nem pontosak az eddigi módszerek

Forrás: shutterstock -
omikron teszt teszt omikron koronavírus-teszt tesztelés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon is beindult az ötödik hullám, amit a koronavírus legújabb mutációja, az omikron robbantott be. Ez a variáns minden korábbinál gyorsabban fertőz, és a tesztek sem mindig mutatják ki.

Az interneten terjed egy olyan állítás, amely szerint a torokból vett minta is kimutatja az omikron- fertőzést. A népszerű videós közösségi oldal, a TikTok egyik felhasználója, Dr. Karan Raj számos edukatív tartalmat készített már, és az emberek is bizalommal fordulnak hozzá a kérdéseikkel. Az orvos legújabb videójában a fenti feltételezésnek járt utána.

Lehet, hogy sokkal több a fertőzött, mint azt gondoltuk volna Forrás: shutterstock

Az omikron-fertőzés egyik tünete a torokkaparás és a torokfájás, így igaz lehet, hogy az új mutáció valóban nem az orrban kezd először fertőzni a szervezeten belül. Emiatt azonban a hagyományos PCR-tesztek, melyek során az orrnyálkahártyából vesznek mintát, lehet, hogy fals negatív eredményt hoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.