Így ismerheted fel, hogy depresszióban szenvedsz: ezt tedd, ha úgy érzed, bajban vagy

depresszió szorongás remotiv2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne tapasztalna magán tartós lehangoltságot, esetleg depressziós tüneteket. A legtöbbször ilyenkor azt a tanácsot kapjuk, hogy szedjük össze magunkat, járjunk társaságba, igyekezzünk minél változatosabb programokon kikapcsolódni. Amennyiben enyhe és átmeneti hangulatzavarról van szó, mindezek akár működhetnek is, de előfordulhat, hogy ennél többre van szükség. Nézzük, melyek azok a tünetek, amelyek a depresszióra utalhatnak!

A depressziónak számos lelki és fizikai tünete lehet: van, aki csak rossz hangulatról számol be, míg másoknak az életét testi tünetek, fájdalmak és diszkomfortérzés is megkeseríti.

Álmatlanság

A depresszió sokszor alvászavarral kezdődik. Van, aki este nem tud elaludni és a lefekvés után még sokáig forgolódik, mások az éjszaka közepén felébrednek és ezt követően már nem tudnak visszaaludni. Az álmatlanságot szorongás, negatív gondolatok is kísérhetik.

Az étvágy megváltozása

A depresszió az étvágy megváltozásával is jelentkezhet. Egyesek úgy érzik, egy falatot nem tudnak lenyelni, másoknál éppen hogy falásrohamok alakulnak ki. Legyen bármelyik is, a testsúlyunk változására mindkettőnek hatása lehet.

Álmatlanság és fejfájás. Forrás: Shutterstock

Fejfájás

Ha fáj a fejünk, azt eleinte könnyen ráfogjuk a frontokra, vagy arra gondolunk, esetleg valamilyen vírusfertőzést szedhettünk össze. Valóban állhatnának ezek is a háttérben, de ha gyakran vannak ilyen panaszaink és az orvosok minden egyéb betegséget kizárnak, akkor lehetséges, hogy depresszióval küzdünk.

Hát- és izomfájdalmak

A depressziós és szorongó ember rossz közérzete az egész testére kihathat. A stressz, a negatív hangulat sokszor kóros izomfeszülésekhez vezet, amelynek gyakran hát-, nyak- és különféle izomfájdalmak a tünetei.

Gyomorfájdalom

A gyomorról szinte mindenki tudja, hogy a stressz rendkívül gyorsan megárthat neki. És valóban, a leggyakrabban az emésztőszervünk jelez pszichoszomatikus tünetekkel, hogy valami nincs rendben velünk. Természetesen, ahogy egyéb panaszok esetében is fontos a szakorvosi kivizsgálás, és csak negatív eredmény után jelenthető ki, hogy a fájdalmunkat, emésztési zavarainkat – mint a hasmenés vagy székrekedés – pszichés probléma okozza.

A nemi vágy megváltozása

Ha eddig szinte bármikor szívesen bújtál ágyba a partnereddel, de most azt érzed, egyetlen porcikád sem kívánja az együttlétet, érdemes elgondolkodnod. Egyáltalán nem biztos, hogy a kapcsolatodban kell keresned a hibát, lehetséges, hogy a hangulatzavarod nyomja rá bélyegét a libidódra is.

Természetesen arról nincs szó, hogy egy-egy rosszabb nap után azonnal orvoshoz kellene rohannunk, de ha tüneteink huzamosabb ideig fennállnak, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Ne hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk a betegség, kérjünk időben segítséget!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.