Porcfelépítés csípőízületben artroszkópos technikával

Forrás: shutterstock.com -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az artroszkópia Magyarországon egyedülálló és hiánypótló műtéti technikát jelent mindazon pácienseknél, akiknél a csípőprotézis beültetése még korai volna, de fájdalmaik gyógytornával, injekciókkal mégsem javulnak.

Sok fiatal érintett!

A csípő ütközéses szindrómája a csípőízület porckopásának leggyakoribb oka, amely az esetek mintegy 60 százalékáért felelős. Jellemzően fiataloknál, 20-45 éves kor között jelentkezik fájdalom az ágyékban vagy a csípő oldalsó részén. A tünetek sportolás közben vagy után fokozódnak, ahogyan a csípő hajlításakor, hosszabb ülésnél vagy felálláskor is erősödhetnek.

A csípő ütközéses szindrómáját csípő specialista diagnosztizálja Forrás: shutterstock.com

Csípő specialista állítja fel a diagnózist. Ezt követően szerencsére lehetőség van a csípőízület teljeskörű helyreállítására artroszkópos technikával. Ez igaz az ízületi ajakra és a porcra is.

Mindehhez fontos előfeltételt jelent, hogy a porckopás ne legyen nagy kiterjedésű és a környező porc is megfelelő vastagsággal rendelkezzen. Ezért a műtét előtt speciális kontrasztanyagos MRI vizsgálat (arthro-MRI) készül, amelyből láthatóvá válnak az esetleges károsodások.

Őssejt terápiára is szükség lehet

A csípőízületben történő artroszkópos technikával végzett porcpótlás elsősorban addig biztosít jó eredményt, amíg a betegnek még nincs jelentős indulási fájdalma és a járástávolsága sem korlátozott lényegesen.

Ha mélyebb porckárosodás jelent meg, akkor helyi őssejtterápiával és 3D membrán beültetésével pótolható és regenerálható a hiányzó porcfelszín. A beavatkozás eredményeit tárgyaló tudományos publikációk (5 éves utánkövetés mellett is!) kifejezetten jó eredményekről tanúskodnak.

A beavatkozás során felhasznált őssejtek egy speciális háromdimenziós mátrixba kerülnek és a mechanikus ingerek, illetve a mikrokörnyezet hatására alakulnak át porcsejtekké.

Európában mindössze 6 sebész ismeri ezt a technikát

A módszer alkalmazása kifejezetten magas szintű technikai felkészültséget igényel, ezért Európában összesen hat sebész végez csípőízületen artroszkópos technikával porcpótlást. Mostantól az artroszkópos csípőízület helyreállítás innovatív módszere immár Budapesten is elérhetővé vált!

Az utókezelés keretében fontos, hogy a műtét után a beteg könyökmankóval tehermentesítse operált végtagját mintegy 4-6 héten keresztül. Ahogyan a gyógytornának is kiemelt szerepe van a jó kezelési eredmény elérése érdekében: egészen az első naptól a műtétet követő három hónapon át.

Szintén az utókezelés részét képezi a beavatkozás után három hónappal beadott hyaluronsav injekció, mely segíti a porcfelszín megfelelő kenését, ezáltal az operált ízület optimális funkcióját.

A fenti eljárás az egyetlen reális alternatívája a konzervatív, vagyis nem műtéti kezelésnek. A hagyományos terápia a gyógytornát jelenti, hyaluronsav és szteroid injekciós kezeléssel kiegészítve. Utóbbi az ízületi belhártya gyulladását és így az ízületi folyadék termelődését csökkenti.

Vizsgálatok alapján a konzervatív kezelés nagyobb eséllyel vezet a csípőízület kiújuló fájdalomhoz és további kopásához, mint az artroszkópos műtét, mivel a kopás mechanikus okát valójában nem szünteti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.