Tombol a kullancsszezon: így védekezz a vérszívók ellen

védekezés Lyme-kór magazin kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Berobbant a nyár, egyre többen hagyják el a várost és töltik a szabadidejüket a természetben. A friss, tiszta levegő, a nagy séták testileg és lelkileg is feltöltik az embert, azonban bármilyen pihentető is, egy ilyen kirándulás soha nem szabad megfeledkezni a nem kívánt vérszívókról, amelyek kellő odafigyelés és zárt ruházat mellett is utat találhatnak a bőrünkhöz. Íme, néhány tanács, amelyeket megfogadva hatékonyan védekezhetünk a vérszívók ellen.

1. Használjunk kullancsriasztót

A legfontosabb, hogy minden esetben használjunk a bőrfelületre felvihető vagy ráfújható kullancsriasztó spray-t. A vérszívó ízeltlábúak távoltartására alkalmas szerek a bőrre fújva általában 2-3 órás biztonságot nyújtanak, így érdemes a túra során több alkalommal is újra fújni magunkat vele, ugyanis a kullancsok a ruhánkon kapaszkodva akár órákkal a kirándulás után is beférkőzhetnek a ruhánk alá, elérve a bőrünket.

A legfontosabb, hogy minden esetben használjunk a bőrfelületre felvihető vagy ráfújható kullancsriasztó spray-t Forrás: Shutterstock

2. Viseljünk zárt ruházatot

A vérszívók leginkább hajas fejbőrön, illetve a hajlatokban (hónalj, könyök- és térdhajlatban) szeretnek sziesztázni, emiatt fontos, hogy zárt ruházatban menjünk ki a szabadba. Ajánlott a bakancsba, zokniba betűrni a nadrág szárát, valamint a sapka viselése. A hosszú, sűrű hajjal rendelkezők pedig minden esetben fogják össze a hajukat.

4. Fokozottan figyeljünk az árnyékos, sűrű növényzetű területeken

A kullancsok főként erdőkben, fás-bokros környezetben lelhetőek fel, de előfordul, hogy városi környezetben, parkokban, kertekben, magas növényzettel benőtt területeken is megtalálhatóak. A vérszívók nem kedvelik a napsütötte helyeket; főként az árnyékos helyeken húzzák meg magukat, így ezeken a területeken fokozottan figyeljünk.

A kullancsok főként az erdőkben lelhetőek fel, de előfordulnak városi környezetben, parkokban, kertekben is Forrás: Shutterstock

5. Fontos a vizsgálat

A kullancsok annyira aprók, hogy szabad szemmel csak nagyon közelről nézve lehet észrevenni őket, csípésüket a legjobban akkor érezzük, ha viszkető érzést tapasztalunk a testünk egy adott pontján. Este, fürdés előtt minden esetben vizsgáljuk át a család minden tagját, különös figyelmet fordítva a hajlatokra, a has és az ágyék területére.

A kullancsok veszélyes vérszívók

A kullancsokról fontos tudni, hogy amellett, hogy kellemetlen élősködök, veszélyes vírusokat és baktériumokat hordoznak magukkal, amelyek a csípés során a szervezetünkbe kerülhetnek. A kullancsok által egyik leggyakrabban terjesztett betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór is. Az előbbi ellen létezik védőoltás, azonban a Lyme-kór ellen leginkább úgy védekezhetünk, hogy nagyon figyelmesek és körültekintőek vagyunk.

A kullancsok által egyik leggyakrabban terjesztett betegség a Lyme-kór Forrás: Shutterstock

Ha bennünk van a kullancs...

Ha kullancsot találunk magunkban, az első és legfontosabb, hogy mihamarabb eltávolítsuk. Ne kenegessük semmivel, semmiképpen sem tekergessük, mivel így az állatban található fertőző anyag könnyen a sebbe juthat. Próbáljuk minél közelebb a bőrhöz megragadni a vérszívót és lassan, óvatosan húzzuk ki. Ha a csípés körüli területen több napon keresztül el nem múló, körközös, piros elváltozás észlelünk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ez akár a Lyme-kór tünete is lehet.

Ha kullancsot találunk magunkban az első és legfontosabb, hogy mihamarabb eltávolítsuk Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.