Bizonyítottan rákot okoznak egyes húskészítmények: ezeket a termékeket jobb, ha elkerülöd

Forrás: Shutterstock -
hús vastagbélrák kutatás nitrát nitrit húskészítmény rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A francia egészségügyi hatóságok hónapokon át végzett kutatásának eredményét publikálta nemrég a Le Figaro. A tudósok megállapították, hogy összefüggés áll fenn a vastagbélrák kockázatának növekedése, valamint a nitritet és nitrátot tartalmazó húskészítmények fogyasztása között.

A nitrátvegyületeket arra használják, hogy meghosszabbítsák a sertéshúsok és a különféle húskészítmények (felvágottak, sonkák) eltarthatósági idejét. Emellett ez a vegyület képes megakadályozni, hogy a baktériumok, melyek a halálos botulizmust is okozzák, ne szaporodhassanak el a húsokban.

Forrás: Shutterstock

Az emésztőrendszerbe bekerülő nitritek valószínüleg rákkeltőnek minősülnek, ezért a francia egészségügyi hatóság azt javasolja a lakosság számára, hogy mindenki csökkentse ezen ételek és termékek fogyasztását. Az Egészségügyi Világszervezet pár évvel ezelőtt egy ehhez nagyon hasonló megállapítást tett közzé, akkor a feldolgozott húst, különösen a felvágottakat rákkeltő anyagnak minősítette, melyek elősegíthetik a vastagbélrák kialakulását.

A sertéshús-feldolgozók, a fogyasztói szövetségek és a Rákellenes Liga közt éles vita zajlott az elmúlt hónapokban, ugyanis utóbbi képviselői a nitrátvegyületek betiltása mellett érveltek – írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.