Már nem titok: ennyit érdemes aludni 50 év felett

Forrás: 123rf.com -
egészség alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy hiszik, normális, ha az ötödik iksz felett jóval kevesebbet alszanak, mint korábban, de az éjszakai megébredések és az alvászavarok mögött általában komoly egészségügyi problémák állnak.

A Ripost szerint eddig még nem sikerült tudományos kutatási eredményekkel alátámasztani, hogy valóban 7-9 óránál kevesebb szendergésre van szüksége az idősebb korosztálynak. Sokan csak legyintenek arra, amikor korán felébrednek és nem tudnak visszaaludni, vagy éppen nehezen alszanak el lefekvés után.

Forrás: 123rf.com

Ötvenéves kor felett a szervezetben beindulhatnak olyan változások, melyek kihatnak az alvásra is, de ez nem azt jelenti, hogy a csökkentett alvásmennyiség természetes és jót tesz a szervezetnek. Rengeteg kiváltó ok állhat az alvási rendellenességek mögött: az ízületi fájdalmaktól, izomgörcsöktől kezdve a menopauzán át a gyakori vizelési ingerig több tényező is tönkreteheti az éjszakai pihenést.

A tartós kialvatlanság súlyos betegségek előszobája lehet, hiszen ilyen állapotban a szervezet képtelen a regenerálódásra és ez csökkenti a koncentrációs képességet, állandó fáradtságot, kimerültséget okoz, illetve az immunrendszert is gyengítheti. Ezért érdemes a háziorvossal egyeztetni, ha az álmatlanság legalább a hét négy napján jelentkezik, több mint fél órán át tart, mire el tudunk aludni, a szokottnál korábban felébredünk, vagy éjszakánként legalább háromszor felriadunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.