Jó, ha tudod: most is van gomba a hüvelyedben

Forrás: Shutterstock -
hüvelygomba hüvely hüvelyfertőzés egészség micovag2022 hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi nők tudjuk, hogy az egészséges hüvelyflóra fenntartása elengedhetetlen, ugyanis ennek hiányában újra és újra meg kell küzdenünk a hüvelyfertőzések kellemetlen tüneteivel. A megfelelő diagnózis felállítása és a panaszok helyes kezelése mellett fontos, hogy megpróbáljuk megelőzni a kialakulásukat és a visszatérésüket is, amihez érdemes megérteni a szervezetünk működését.

A hüvely egészséges állapotának fenntartásához alapvető feladat a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyának megőrzése. Ha ez az egyensúly felborul, az intimzóna enyhén savas kémhatása megváltozik, a hüvelyben élő kórokozók elszaporodnak, kellemetlen tüneteket okozva ezzel.
Kevesen tudják, de a hüvelyflóra természetes része a Candida albicans is, amely olyan élesztőgombafaj, amely a flóra egyensúlyának felborulása esetén általában a tünetekért felel. A Candida albicans savas pH mellett nem képes szaporodni, ám az egyensúly felborulása után semmi sem gátolja abban, hogy jól belakja a hüvelyt és a környékét, ahol könnyedén nagy bajt tud csinálni.

Mitől borulhat fel az egyensúly?

Számos tényező játszik szerepet a hüvelyflóra megváltozásában. Megtörténhet ez például egy antibiotikum-kúra, a túlzásba vitt vagy elégtelen intimhigiénia miatt, és a gyakori, indokolatlanul végzett irrigálás is okozhat problémát.

Alapvető feladat a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyának megőrzése Forrás: Shutterstock

A női szervezetben zajló jelentős hormonális változások (fogamzásgátlók szedése, várandósság, változókor), bizonyos kémiai anyagok (szappan, tusfürdő, textilöblítő), krónikus betegségek (diabétesz) vagy pszichés okok (lelki trauma vagy tartós stressz) is állhatnak a hüvelyflóra megváltozásának hátterében. Sőt, a túlzott szénhidrátbevitel is szerepet játszhat a hüvelygomba kialakulásában, ahogy a szűk, szintetikus anyagból készült fehérnemű viselése is kerülendő.

Ez történik, ha felborul a flóra egyensúlya

Minden nő ismeri a szervezetét annyira, hogy tudja, milyen az egészséges hüvelyi folyása. Ha úgy látod, hogy megváltozott a váladék mennyisége, állaga, színe vagy szaga, esetleg viszkető érzést tapasztalsz, érdemes mihamarabb felkeresni egy orvost. Nem azért, mert otthon nem kezelhető a probléma, sokkal inkább azért, mert a szexuális fertőzések is sok esetben a hüvelyfolyás megváltozásával járnak.

Ha megvan a jelenség oka, akkor a célzott kezelés mellett nagyon fontos a hüvely enyhén savas közegének, valamint a védő hatású tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) állományának helyreállítása. Erre a célra számos készítmény kapható recept nélkül a patikákban, így azt tanácsoljuk, hogy szenvedés helyett minél előbb kezeld helyén a problémát.

Ezt tedd, hogy elkerüld a kellemetlen fertőzéseket

Mivel a vagina öntisztuló testtájék, próbáld meg kerülni az illatosított intim mosakodókat, ezeknek a gyakori használatával ugyanis sokkal inkább ártunk, mint segítünk. Ha már kialakult az intim fertőzés, akkor se erőltesd ezeket a kemikáliákat, válassz inkább olyan készítményt, ami nem tartalmaz illatanyagot. Viselj pamutból készült alsóneműt, és felejtsd el a szűk, műszálas darabokat, ezek ugyanis akadályozzák a megfelelő szellőzést. Ha antibiotikumot szedsz, ügyelj a hüvelyflóra védelmére, WC-használat után pedig minden esetben elölről hátrafelé törölj.

Ügyelj tehát arra, hogy megelőzd a hüvelyflóra felborulását, ha pedig már megvan a baj, szenvedés helyett minél előbb kezeld, hogy újra gond nélkül éld a mindennapokat!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.