Így szedj probiotikumot antibiotikum-kezelés mellett - Nem mindegy, melyiket választod!

bélflóra probiotikum hasmenés antibiotikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt talán a legtöbben tudják, hogy ha valamilyen okból kifolyólag antibiotikum-kezelésre van szükség, mellette elengedhetetlen a probiotikum használata is. Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a kórokozókat, hanem a normál bélflórát alkotó baktériumokat is elpusztíthatják, így azokat pótolni, regenerálni kell. Fontos azonban tisztában lennünk azzal is, hogy milyen probiotikumot vásároljunk, ugyanis csak kevés közöttük az, amely az antibiotikummal egyszerre bevehető.

Így teszik tönkre az antibiotikumok a bélflórát

Aki már esett át antibiotikum-kezelésen, tudja, hogy nagyon gyakori mellékhatása a hasmenés. Emiatt előfordulhat, hogy az antibiotikum kúra felfüggesztése is szóba jöhet, amit érdemes mindenképp elkerülni. Ennek megelőzésére az orvosok és gyógyszerészek a terápia mellé mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények szedését is javasolják. A probiotikumok jellemzően olyan mikroorganizmusok, melyek a természetes bélflóra alkotó elemei. Többnyire baktériumok vagy gombák. Azonban azt nem mindig mondják el, hogy milyet válasszunk és miért.

Az antibiotikumok nemcsak a kórokozókat, hanem a normál bélflórát alkotó baktériumokat is elpusztíthatják Forrás: Shutterstock

Antibiotikum alkalmazása alatt védd meg a bélflórád egészségét!

Hogy ez miért fontos? Tudni kell, hogy az antibiotikum nem tesz különbséget a szervezetben normálisan is megtalálható jó, és a betegségeket okozó rossz baktériumok között, így az jó baktériumokat is elpusztítja, ami a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezethet; ezt diszbiózisnak nevezzük. Ennek egyik megjelenési formája a hasmenés. A bélflóra felborulása számtalan további megbetegedéshez vezethet, mint pl: gyomorbélhurut, antibiotikumhoz társuló hasmenés, Crohn betegség, depresszió, cukorbetegség és allergiák.

A természetes probiotikumok, mint például a joghurt, a sajtok megvédeni a bélflóra egészségét az antibiotikumok szedése alatt is Forrás: Shutterstock

Milyen probiotikumot válassz?

Hazánkban túlnyomó részben baktérium alapú probiotikumok léteznek. Azonban, ha antibiotikum kezelés mellé választunk probiotikumot a bélflóra megőrzése érdekében, figyelnünk kell rá, hogy az antibiotikumot és a probiotikumot ne egyszerre, hanem pár óra különbséggel vegyük be, mert sok esetben az antibiotikum közömbösítheti a probiotikum hatását.

Tudnunk kell azonban, hogy az élesztőgomba alapú probiotikumok nem érzékenyek az antibiotikumokra, nem gyengítik egymás hatását. Ennek előnye, hogy egy időben alkalmazhatóak: ez megkönnyíti a gyógyszerszedést, amely által biztosítva van a bélflóra védelme az antibiotikum-kezelés alatt.

A cikk az Enterol támogatásával készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.