Ég, csíp, szúr, fáj, viszket – nem mindegy, mi okozza a hüvelyi diszkomfortérzetedet

Forrás: Shutterstock -
bakteriális vaginózis Gombás hüvelyfertőzés Cikatridina2022 hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte minden nő találkozott már életében különböző kellemetlen, a mindennapokat megkeserítő hüvelyi tünetekkel. A legtöbbjüket hüvelygomba, bakteriális vaginózis vagy hüvelyszárazság okozza. A három probléma laikusként könnyen összekeverhető, ám a diagnózis nagyon fontos, hiszen más-más kezelést igényelnek.

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis esetében a hüvelyben található Lactobacillusok száma valamilyen okból lecsökken, így a hüvelyflóra normál egyensúlya felborul, ami kedvez a kis létszámban jelen lévő más, kártékony baktériumok elszaporodásának. Tünete a nagyobb mennyiségű, híg, tejsavószerű, szürkésfehér, bőséges hüvelyi váladék, amely gyakran kellemetlen halszagot áraszt. Nem minden esetben, de előfordulhat, hogy a folyás mellett viszkető, égő, csípő érzést tapasztalunk. A kezeletlen probléma a továbbiakban komolyabb szövődményeket, például méhnyálkahártya- vagy kismedence-gyulladást is okozhat. Bakteriális vaginózis esetén a kórokozók antibiotikummal történő elpusztítása mellett a kezelés nélkülözhetetlen eleme a normál flóra mielőbbi helyreállítása, hogy a problémánk ne újuljon ki.

Nem mindegy, mi okozza a hüvelyi diszkomfortérzetedet Forrás: Shutterstock

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvelygombát a legtöbb nő élete során legalább egyszer már megtapasztalta. Akárcsak a bakteriális hüvelyfertőzésért, úgy a hüvelygomba kialakulásáért is többnyire a nő szervezetében bekövetkezett kedvezőtlen változások a felelősek. A tünetek itt is nagyon kellemetlenek: a hüvelyváladék színe fehéres-sárgás, állaga pedig darabos, „túrós" jellegű lesz. A szeméremtesten általában égő, viszkető érzést tapasztalhatunk. A hüvelygomba könnyen kezelhető, ám, ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy mi okozza a panaszaidat, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. A gombás hüvelyfertőzés esetében a megelőzés is nagyon fontos. Bizonyos ételek segíthetnek a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartásában, így áttételesen a velünk együtt élő különböző gombafajok vagy baktériumok túlzott szaporodásának megakadályozásában is. Vannak olyan ételek, mint például a cukrok, amelyekből jobb, ha kevesebbet fogyasztunk, ha hajlamosak vagyunk a gombás hüvelyfertőzésre.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság tüneteit elég sokan összekeverik a bakteriális vaginózissal és a gombás hüvelyfertőzéssel, így öngyógyításba kezdenek, mások pedig azért nem kapnak hatékony segítséget, mert szégyellik a panaszaikat, és inkább együtt élnek velük ahelyett, hogy orvoshoz fordulnának. Ez azonban nagy baj, ugyanis a kezeletlen problémák később komolyabb szövődményekért, mint például az inkontinenciáért is felelősek lehetnek. Ráadásul a száraz hüvelyhám sokkal sérülékenyebb, így, ha ezzel küzdesz, gyakrabban kell szembenézned gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzéssel. A hüvelyszárazság mellett sok esetben a húgyúti problémák is megjelennek gyakori és/vagy fájdalmas vizelés képében.

A hüvelyszárazság hátterében leggyakrabban hormonális változások állnak. A változókorban a petefészkekben termelődő női hormonok, köztük az ösztrogén termelése csökkenni kezd, majd végül teljesen le is áll. Viszont a hüvelyszárazság nemcsak a klimax idején, hanem jóval fiatalabb korban is megjelenhet. Számos tényező kiválthatja ugyanis, mint például a drasztikus diéta, ami alaposan felboríthatja a hormonháztartást. A tartós stressz is felelős lehet a hüvelyszárazság kialakulásáért. Fogamzásgátló, valamint az egyéb hormontartalmú gyógyszerek szedése, a várandósság, a cukorbetegség vagy az endometriózis ugyancsak kiválthatja a kellemetlen panaszokat. A hüvelyszárazság tipikus tünete, hogy szexuális együttlét közben nem termelődik a megszokott módon nedvesség a hüvelyben. Sokan mozgás vagy sport közben érzik, hogy valami nem stimmel odalenn, mások egész nap, nyugalmi helyzetben is megtapasztalják a kellemetlen érzést.

Hüvelyszárazságot hosszú távon lehet enyhíteni Forrás: Shutterstock

Azt azonban tudnod kell, hogy a hüvelyszárazságot hosszú távon lehet enyhíteni: a kiváltó ok megszüntetése mellett hormonmentes hüvelyi készítmények napi rendszerességű használatával, amivel a hüvelyhám hidratálható, illetve helyreállítható.

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.