Rusvai Miklós a járványhelyzetről beszélt: ez várható a következő hetekben

Forrás: YouTube -
tridémia járvány járványhelyzet Rusvai Miklós megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 12. és 18. között az országban több mint 250 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, és közel 25 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Rusvai Miklós ennek kapcsán arról beszélt, hogy mi várható a következő hetekben.

A virológus szerint a legtöbb fertőzést most is a koronavírus okozza, de feljövőben van az influenzavírus-fertőzés és az óriássejtes RSV-vírusfertőzés is. Ennek a három vírusnak az együttes neve a tridémia, ráadásul azoknál, akik nincsenek beoltva, akár tripledémia is kialakulhat, azaz mindhárom betegség jelen lehet egyszerre a fertőzött személynél.

Rusvai arról is beszélt, hogy az előbbiek mellett a metapneumovírus, a rhinovírusok, az adenovírusok és még számos, úgynevezett náthavírus okoz légzőszervi fertőzést. A tünetek között szerepel az orrfolyás, a köhögés, a tüsszögés, esetenként a hőemelkedés.

Elmondása szerint a koronavírussal, az influenzával és a náthával könnyebb dolgunk van, mert azokat már ismerjük, de az óriássejtes vírussal más a helyzet. Ez ugyanis annyiban rosszabb, hogy

a mélyebb légutakat támadja, így elsősorban a tüdő hólyagocskáinak és hörgőinek sejtjeit teszi tönkre.

Forrás: YouTube

A virológus hangsúlyozta, hogy az RSV és a többi náthavírus ellen nem vakcinával, hanem távolságtartással, maszkviseléssel, gyakori kézmosással és fertőtlenítéssel lehet védekezni. Rusvai az Infórádiónak arról is beszélt: elképzelhetőnek tartja, hogy a következő hetekben a karácsonyi időszak miatt fokozódik majd a járvány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.