Óriási áttörés a férfi fogamzásgátlásban: gyorsan hat, és roppant hatékony

Forrás: -- -
tudomány hímivarsejt férfi fogamzásgátlás eredmény egérkísérlet áttörés fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
100 százalékos hatékonysággal és megbízhatósággal működik egy új férfi fogamzásgátló készítmény, mely két órán át megakadályozza a hímivarsejtek mozgását, ráadásul mellékhatásai sincsenek. 

Egy olyan gyógyszer, amely ideiglenesen megbénítja a spermát, az első, igény szerint kapható fogamzásgátló tabletta lehet. Egereknél a fogamzásgátló körülbelül 2 órán keresztül 100 százalékosan hatékony volt a terhesség megelőzésében, és a teljes termékenység csak 24 órával később tért vissza.

hímivarsejt Forrás: --

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a spermiumok mozgatásához szükség van egy oldható adenilil-cikláznak (sAC) nevezett fehérjére, aminek hiánya - ami egy ritka genetikai mutáció - terméketlenséget okoz. Így Buck és munkatársai felmérték, hogy az sAC-t gátló gyógyszer használható-e férfi fogamzásgátlóként. Ugyanis, ha a spermiumok mozdulatlanok, nem tudnak feljutni a hüvelybe, hogy megtermékenyítsék a petesejtet.

A csapat 17 hím egértől gyűjtött sperma mozgását értékelte, melyek közül nyolcan kapták meg a gyógyszert. Azokban a mintákban, amelyeket 2 órával azután gyűjtöttek, hogy az egerek megkapták a gyógyszert, a spermiumok átlagosan csak körülbelül 6 százaléka volt mozgékony, szemben a kontroll egerekből származó minták körülbelül 30 százalékával. A hatás nagyjából 24 óra elteltével elmúlt, „ami azt jelenti, hogy nemcsak igény szerinti fogamzásgátlóval rendelkezünk, hanem olyannal, amelynek hatása gyorsan visszafordítható" – mondta Melanie Balbach, aki szintén a Cornell Egyetem munkatársa a NewScientistnek.

Egy másik tesztben a kutatók 52 hím egeret párosítottak nőstényekkel 30 perccel azután, hogy a hímeknek beadták a fogamzásgátló szert. Két óra elteltével mindegyik pár párosodott, de nem következett be terhesség, ami azt jelzi, hogy a fogamzásgátló 100 százalékos hatást fejt ki. A gyógyszer akkor sem okozott észrevehető mellékhatásokat, ha az egerek egy hasonló vegyület szokásos adagjának háromszorosát kapták folyamatosan, 42 napon keresztül.

„Amit a tanulmányban javasolt fogamzásgátló módszerben szeretek, az az igény szerinti megoldás" – mondja Ulrike Schimpf, aki a KTH Királyi Technológiai Intézetének munkatársa Svédországban. "Gyorsan, de csak átmenetileg hat, és már az első adagnál hatékony."

Buck és Balbach azt tervezik, hogy finomítják a gyógyszert, hogy tovább tartson a hatás, mielőtt embereken tesztelnék. Ha minden jól megy, reményeik szerint 2025-re megkezdhetik a klinikai vizsgálatokat.

„Több [fogamzásgátlási] módszerre van szükségünk, a férfiaknak pedig olyan lehetőségre, melynek köszönhetően a terhesség megelőzés többé nem a nőkre nehezedik" – mondja Balbach. "Nagyon optimisták vagyunk abban, hogy ha férfiak veszik az inhibitort, ugyanaz lesz a hatása, mint az egereknél" - nyilatkozták a tudósok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.