Megőrült, aki látja az ízeket és hallja a számokat? Nem, csak szinesztéziás!

tünetek érzékelés szinesztézia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy vannak olyan személyek, akik ízlelik a hangokat, színekhez társítják az érzelmeket, és akár hallják a számokat is? A szinesztéták pontosan ezekkel – sőt, több ehhez hasonló képességgel is – rendelkeznek.

A szinesztéziával élő emberek másképp tapasztalják a világot, érzékeik egészen különleges módon kapcsolódnak egymáshoz. Tulajdonképpen egy olyan neurológiai állapotról beszélhetünk, melynek során az egyik érzékszervünk által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet.

A szinesztézia rengeteg típusával találkozhatunk, hiszen érzékszerveink számos módon kötődhetnek egymáshoz, és bár a legtöbb érintettnek csak kettő kapcsolódik össze, van, akinek három vagy még annál is több.

Mindezen belül pedig két fő csoportra oszthatjuk. Az úgynevezett projekciós, melynek során az illető ténylegesen hallja, szagolja, ízleli vagy érzi a másik érzékszervvel észlelt dolgokat, valamint az asszociatív, ami azt jelenti, hogy kapcsolat van egy inger és egy érzék között, de csak az elméjében asszociál rá, közvetlenül nem tapasztalja meg.

Mennyire gyakori ez a jelenség?

A szinesztézia ritka, becslések szerint a Föld lakosságának mindössze 3-5%-át érinti. Biztosra azonban senki nem tudja megmondani, ugyanis akadnak olyanok, akik észre sem veszik, hogy rendelkeznek vele, és azt hiszik, mindenki más is ugyanúgy látja a világot, ahogyan ők. Pár kutatásból viszont kiderült, hogy ez az állapot gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Forrás: Shutterstock

A szinesztézia tanítható?

Ennek a mentális jelenségnek számos előnye van, segíthet például az emlékezőképesség javításában és a kreativitás megtalálásában. Bár maga a szineztézia nem tanítható, egy ismert pszichológiaprofesszor szerint van néhány ehhez hasonló trükk, ami pozitívan hat a memóriánkra. Ha például direkten színeket társítunk valamilyen szóhoz, adathoz, kifejezéshez, az segíthet emlékezni rájuk, a színekre ugyanis könnyebben emlékszünk, mint más dolgokra. Mindehhez azonban gyakorlásra és türelemre is nagy szükség van!

Betegség esetén a "képességek" megváltozhatnak

Amikor egy szinesztéta megfázik, influenzás lesz vagy például fülgyulladással küzd, befolyásolhatja képességét: erősítheti, gyengíheti, vagy összezavarhatja azt. Például egy hang-szín típussal élő személy, akinek elzáródik a hallójárata, nemcsak a hallását veszíti el, de azok a színek is megváltozhatnak, amiket egyes zajok, dallamok észlelése során tapasztal.

Inkább áldás, mintsem probléma

A szinesztézia nem nevezhető sem betegségnek, sem rendellenességnek, ugyanis nem károsítja a fizikai és mentális egészséget. Sőt, egyes tanulmányok szerint azok az emberek, akik rendelkeznek ezzel a képességgel, jobban teljesítenek a memória- és intelligenciateszteken.

Forrás: Shutterstock

Leggyakoribb és legizgalmasabb típusai

Legtöbbször előforduló példája a graféma - szín szinesztézia, amikor az egyes betűk és számok meghatározott színekhez és néha mintákhoz társulnak, de a kromesztézia, vagyis a hangok és a színek egyidejű érzékelése is meglehetősen elterjedt. Érdekesség, hogy a magas dallamok gyakran világosabbnak, míg a mélyebbek sötétebbnek látszódnak.

Az egyik legkülönlegesebb fajtája a személyiség - szín, vagyis "aura" szinesztézia inkább projektív, azaz az egyidejű színérzékelés fizikailag a valós világban jelenik meg, és nem csupán az elmében. Az a szinesztéta, aki ilyen módon vetíti ki az érzékelését, egy vagy több színt lát a megfigyelt személy feje vagy teste körül, és ezeket társítja egyes személyiségtípusokhoz vagy az általa tapasztalt érzelmekhez.

Ha szívesen nyernél bepillantást ebbe a különleges világba, akkor nézd az AXN-en minden szerdán 21 órakor a Viola 1. évadát, és kövesd végig egy gyönyörű, bűnyügyi újságíró izgalmas mindennepjait, aki "aura" szinesztéta adottságával és egy jóképű nyomozó segítségével próbálja felgöngyölíteni a bonyolultabbnál bonyolultabb ügyeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.