Kiderült, melyik védőoltás a legelőnyösebb a koronavírus ellen

védőoltás kutatás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen Berlinben kifejlesztett, orron át befújható új védőoltás a korábbi vakcinákkal összehasonlítva előnyösebb tulajdonságokat mutatott az állatkísérleteket követően - olvasható a kutatást összefoglaló frissen megjelent tudományos tanulmányban.

A legyengített koronavírust tartalmazó összetett folyadékot hörcsögökön tesztelték, és hatását a jelenleg általánosan elterjedt, hírvivő ribonukleinsavon (mRNS) alapuló védőoltások eredményeivel hasonlította össze a Geraldine Nouailles vezette kutatócsoport a berlini Charité Freie Universität (FU) egyetemi kórházban - közölték a Nature Microbiology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A kutatás egyelőre a korai fázisában van, mert embereken még nem tesztelték a vakcinát. A tanulmány társszerzője, Emanuel Wyler, a Max Delbrück Központ (MDC) munkatársa kedden a dpa német hírügynökségnek elmondta: még nem világos, milyen hosszú ideig biztosít védettséget a vakcina a kísérleti időszakot követően.

Kiderült, melyik a legelőnyösebb védőoltás a koronavírus ellen Forrás: Shutterstock

A tanulmány szerint a legyengített vírusokat tartalmazó vakcina kutatási eredményei azt mutatják, hogy az orron át befújható védőoltás váltja ki a legerősebb emberi immunreakciót.

"A vakcina hatását a hörcsögök betegségének súlyossága alapján mértük" - magyarázta Wyler, hozzátéve, hogy más tényezőket is figyelembe vettek: vizsgálták a vírus szaporodási képességét, az állatok immunrendszerének emlékezőképességét, valamint az antitestek koncentrációját a nyálkahártyán.

A berlini FU és a MDC kutatói a tanulmány egy olyan, korábban még nem publikált, 2022-es változatát tették közzé, amely még nem esett át a külső szakemberek által végzett tudományos ellenőrzés folyamatán.

Jelenleg a RocketVax AG nevű svájci biotechnológiai start-up vállalattal együttműködésben zajlik az orron át befújható új védőoltás biztonsági tesztelése - hangsúlyozta a most megjelent tanulmányról kiadott közlemény.

A svájci cég folytatja a vakcina fejlesztését, és jelenleg az embereken végzett klinikai tesztelésre készülnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.