Végre megszülethet az őszülés ellenszere

Forrás: Shutterstock -
haj őszülés gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolájának kutatói úgy vélik, végre leképezték az őszülés mechanizmusát, ami lehetővé teszi olyan kezelések kifejlesztését, amelyek visszafordítják vagy megállítják a folyamatot.

Az őssejtek a haj öregedésével párhuzamosan megrekednek a tüszőkben és elveszítik hajszínmegőrző képességüket. A témába vágó teszteket egereken végezték, és ha kiderül, hogy az eredmények az emberekre is érvényesek, lehetőségünk nyílik az őszülés visszafordítására vagy megelőzésére.

Forrás: Shutterstock

A tudósok kifejtették, hogy a haj színét az szabályozza, hogy a szőrtüszőkben folyamatosan szaporodó melanocita őssejtek kapnak-e jelet az érésre. Az érett sejtek termelik a hajszínért felelős fehérjepigmenteket.

A haj öregedésével az őssejtek egyre nagyobb számban rekednek a hajhagymában, ami őszüléshez vezet. A kutatási eredményeknek köszönhetően a szakembereknek ezentúl lehetőségük nyílik az elakadt sejtek mozgásának elősegítésére, ami hozzájárulhat az őszülés visszafordításához vagy megelőzéséhez – írja az nlc.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.