Új, egyszerű eljárással kezeli sikeresen a 2-es típusú cukorbetegeket a Semmelweis Egyetem

Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/ezeket-tegye-ha-terhessegi-cukorbetegseggel-kuzd -
inzulin Semmelweis Egyetemen 2-es típusú cukorbetegség kezelés
A 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelésének egyszerűsítését célozza az a nemzetközi szinten is új terápia, amelyet egy ideje sikerrel alkalmaznak a Semmelweis Egyetemen - közölte az intézmény.

Az eljárás, amelyet a társadalombiztosítás támogat, nemcsak a napi többszöri tűszúrást és vércukormérést váltja ki, hanem jóval kevesebb mellékhatása van, mint a kizárólag inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelésnek.

A Semmelweis Egyetem honlapján olvasható tájékoztatás szerint az injekciót, amely egy korszerű bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú hatóanyagból áll, naponta egyszer kell beadni, vércukormérést pedig elegendő hetente egy-két alkalommal végezni.

Új, egyszerű eljárással kezeli sikeresen a 2-es típusú cukorbetegeket a Semmelweis Egyetem - Illusztráció Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/ezeket-tegye-ha-terhessegi-cukorbetegseggel-kuzd


Idézték Kempler Péter egyetemi tanárt, az intézmény belgyógyászati és onkológiai klinikájának munkatársát, aki kiemelte: az új kezeléssel a beteg kevésbé hízik, kevesebb a vércukoreséssel járó epizód, mintha csak inzulint használna, és ritkább a mellékhatás.
"Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta négyszer kell magának inzulint beadnia, s előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap" - fogalmazott Kempler Péter. Kitért arra is, hogy a sikeres alkalmazáshoz jól kell ismerni a beteg kórtörténetét, és a betegnek is együtt kell működnie, mivel az új kezelés "beállítása" a megszokott negyedévesnél eleinte gyakoribb ellenőrzéssel jár.

Az egyetemi tanár kifejtette, hogy a cukorbetegek kilencven százalékát a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki, Magyarországon a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai a felnőtt lakosság tizenöt százalékát, tehát csaknem másfél millió embert is érinthetnek. Az új módszert elsőként egy békéscsabai kutatócsoport vizsgálta, majd bekerült az Amerikai Diabétesz Társaság 2023-as ajánlásai közé. A kezelés ilyen mértékű egyszerűsítésére eddig sehol nem volt példa - hangsúlyozta Kempler Péter. Hozzátette: a szaknyelven deeszkalációs vagy dezinitenzifikációs terápia különösen jól alkalmazható azoknál a betegeknél, akik kezdetben intenzív inzulinkezelést kapnak, ami általában napi négy inzulininjekció beadását és a vércukor érték napi négyszeri ellenőrzését jelenti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.