Borzasztóan megviseli a szervezetünket a tartós forróság: ezt teszi a testünkkel a rekkenő hőség

Forrás: Thinkstock -
rekkenő hőség izzadás hőkifáradás hőgörcs szervezet hőhullám
Hőhullám érte el hazánkat a hétvégére, a forróság pedig a testünk minden porcikáját megviseli. Még az egészséges embereknek is kihívás a puszta létezés is, a betegséggel élőkre pedig kifejezetten veszélyes ez a kánikula. Nézzük, mi történik a szervezetünkben ilyenkor! 

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Ripost kérdésére összefoglalta, miért érezzük magunkat rosszul a kánikulában, és hogy mit tehetünk a közérzetünk javítása érdekében. Ebből szemezgettünk.

1. A hőség főleg akkor veszélyes, ha tartós

Ilyenkor a levegő hőmérséklete folyamatosan megközeíti, vagy meg is haladja a testünk hőmérsékletét, a szervezet nehezen tudja leadni a hőt.

2. Hőkifáradás, hőgörcs, hőguta alakulhat ki: az utóbbi halálos lehet

Komoly egészségügyi hatásai vannak a rekkenő hőségnek, nincs egy olyan hely, ahol hűvös lenne - esetleg a klimatizált belterek, ám a túlzott hűtés sem egészséges. A többség napok óta nem tud jól aludni, nem tudja kipihenni magát. Ez pedig a meleggel együtt fokozza a keringési betegségek kockázatát, infarktus, sztrók, hőkifáradás, hőgörcs és hőguta is jelentkezhet. Ha tehetjük, ne, vagy csak keveset tartózkodjunk napon - sőt 10-18 óra között kerüljük - és igyunk rengeteget.

A klímakutatással foglalkozó brit Met Office Hadley Centre által készített tanulmány szerint a rendkívüli melegek és az egyre gyakrabban jelentkező hőhullámok kevesebb mint 15 év alatt átlagos nyári hőmérsékletnek fognak számítani.
Nagyon rosszul lehetünk, ha ebben a melegben a napon tartózkodunk: akár hőgutát is kaphatunk. Forrás: Thinkstock

3. Nem elég a folyadékpótlás, a sót is pótolni kell

Az izzadással nemcsak vizet, hanem sót is veszítünk, így most a szokásosnál jobban is megsózhatjuk az ételeinket. A sóhiány például izomgörcsök formájában is jelentkezhet, aminek akár komoly élettani következményei lehetnek.

Igyunk minél több vizet, de ne feledkezzünk meg az ásvényi anyagok pótlásáról sem. Forrás: Shutterstock

4. Ne vidd túlzásba az izzadásgátlást!

A szervezet az izzadással tartja fenn a hőegyensúlyát, így azt tilos gátolni. Nem arról van szó, hogy ne kenjük be magunkat dezodorral, de emellett hagyjuk, hogy a szervezetünk hűtse magát.

Figyeljünk az állatokra is

A kánikulát a házi kedvenceink sem viselik jól. A beton pár óra alatt teljesen átforrósodik, emiatt pedig égési sérülések keletkezhetnek a tappancsaikon. Egy egyszerű trükkel azonban könnyen eldönthetjük, alkalmas-e az aszfalt hőmérsékelete a sétáltatásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.