Átadhatjuk a hüvelygombát a partnerünknek?

Forrás: Shutterstock -
hüvelygomba párkapcsolat vitagyn2023 fertőzés
Az egészséges hüvelyflóra fenntartása elengedhetetlen, ugyanis ennek hiányában újra és újra meg kell küzdenünk a hüvelyfertőzések kellemetlen tüneteivel. Átadhatjuk a hüvelygombát a partnerünknek? Milyen tüneteket okozhat a férfiaknál?

A hüvelygomba megjelenése a párkapcsolatban is gondot okozhat. Felüti a fejét a féltékenység a fertőzés első tüneteivel, a nők gyakran gyanakodnak arra, hogy partnerük félrelépett, visszatérő fertőzés esetén pedig arra, hogy a férfi fertőz folyton vissza. Kevesen tudják, hogy a pingpong-fertőzés kizárólag a nemi betegségekre jellemző, a hüvelygomba pedig nem az.

Ha valaki visszatérő hüvelyfertőzéstől szenved, akkor nem a párja hűségét kell megkérdőjeleznie, inkább a saját életmódjában kell keresnie az okokat. A Candida minden nő hüvelyének a természetes alkotóeleme, ám az egészséges hüvelyváladék pont annyira savas, hogy kordában tudja tartani ezt a gombát. Csak akkor okoz panaszokat, ha megváltozik a mikrobiológiai egyensúly, és kedvezőek lesznek a feltételek az elszaporodásához. A Candida a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása vagy ritkábban az immunrendszer legyengülése miatt válhat kórokozóvá, tehát nem szexuális úton terjedő betegség.

A Candida a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása vagy ritkábban az immunrendszer legyengülése miatt válhat kórokozóvá Forrás: Shutterstock

A Candida semleges vagy lúgos irányba tolódott hüvelyi környezetben tud elszaporodni. Ennek oka lehet a túlzásba vitt intim tisztálkodás, a sok stressz, a helytelen táplálkozás, a szűk, műszálas fehérnemű használata, valamint egy antibiotikumos kezelés is kiválthatja a fertőzést. A Candida a férfiaknál ritkán okoz fertőzést, mivel a férfi nemiszervek száraz felszínén nem ideálisak a feltételek a szaporodásához, tehát a pingpong-effektus veszélye relatív alacsony. Visszatérő hüvelygombás fertőzések esetén érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis gyakran valamilyen más kórkép állhat a tünetek mögött, például diabétesz. A cukorbetegség hajlamosít az összes gombás megbetegedésre.

Általában az alábbi tünetek jelentkeznek hüvelygomba esetén:

- szagtalan, fehér, túróra, szétázott zsebkendőre vagy aludttejre emlékeztető folyás
- viszketés, irritáció
- a hüvelybemenet és a szeméremajkak kivörösödése, duzzanata
- fájdalmas közösülés
- égő, csípő érzés vizeléskor

A fertőzés visszatérhet, akár havonta is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. Ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni. Alkalomszerűen megjelenő hüvelygomba esetén vásárolhatunk vény nélkül kapható, kimondottan a hüvelygomba kezelésére szolgáló termékeket, vagy olyan tejsavas készítményt, amely helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ami akadályozza a kórokozók szaporodását.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.