"Néma" tünetekkel is jelentkezhet az életveszélyes szepszis: jelek, amik gyanút kelthetnek

Forrás: Shutterstock -
hidegrázás hasmenés NHS vérnyomás szepszis
A szepszis, azaz a vérmérgezés, ha nem kezelik, életveszélyes. Sokszor azonban nem egyértelmű tünetekkel jelentkezik, ezért fontos, hogy felismerjük az úgynevezett "néma" jelzéseket is.

Szepszis akkor fordul elő, ha az immunrendszer túlzottan reagál egy fertőzésre, és a szervezet elkezdi károsítani a saját szöveteit és a belső szerveket - írja az NHS nyomán a Mirror.

Ha a szepszist nem kezelik, az károsíthatja a tüdőt, a vesét, a májat és más szerveket, és végzetes is lehet. Az egyik első, nem specifikus tünete lehet, hogy amikor reggel felkelünk az ágyból, megszédülünk, sőt el is ájulhatunk.

A szepszis tünete lehet az ájulás is. Forrás: Shutterstock

A szepszis egyéb gyakori tünetei az NHS szerint a következők: gyengeség, hidegrázás, szapora szívverés és légzés, alacsony vérnyomás, a mentális állapot megváltozása, például zavartság vagy tájékozódási zavar, hasmenés, hányinger vagy hányás, hideg, nyirkos és sápadt bőr, kiütések, légszomj.

Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben nem jelentkezik egyszerre az összes tünet, de a legkisebb gyanú esetén is forduljunk orvoshoz, ugyanis a vérmérgezés kórházi kezelést igényel.

Szepszis miatt kerülhetett kórházba Madonna is

Az énekesnő még júniusban került kórházba: eszméletlenül találtak rá. Egy, a sürgősségi osztályon dolgozó orvos akkor arról számolt be, Madonna vérmérgezésben szenved, ami akár akár életveszélyes is lehet. A szepszis gyulladást okozhat a szervezetben, és többszörös szervi elégtelenséget is okozhat. Madonna azóta egyre jobban van, úgy tűnik teljesen fel fog épülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.