Kávé helyett is fogyaszthatod és a sztrók ellen is harcol néhány falat finomság

Forrás: Shutterstock -
oxidatív stressz sztrók vérnyomás antioxidáns étcsokoládé
Bár azt még további kutatásoknak kell kideríteniük, hogyan, de a legfrissebb vizsgálatok szerint az étcsokoládé - kis mennyiségben - jó hatással van a szív és érrendszer állapotára. 

Dr. Sunni Patel, a Dish Dash Deets munkatársa az Expressnek elmondta, hogy bár további kutatásokra van szükség az étcsokoládé és a sztrók kockázata közötti kapcsolat teljes megértéséhez, azt már most tudni, hogy néhány kockányi jótékony hatással lehet belőle. Nézzük, miért is egészséges (mértékkel!) az étcsokoládé!

Az étcsokoládé antioxidáns-tartalma miatt is egészséges. Forrás: Shutterstock

Az antioxidánsokkal, például flavonoidokkal és polifenolokkal teli élelmiszerek segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól. Az oxidatív stressz pedig különféle szív- és érrendszeri betegségeket okozgat, beleértve a sztrókot is, mondta el az orvos. Hozzátette, az étcsokiban található antioxidánsok javíthatják az erek rugalmasságát, ami jobb véráramlást és alacsonyabb vérnyomást eredményezhet, ami csökkenti a sztrók kockázatát. Az antioxidánsok ezen kívül gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami azért jó, mert a különféle gyulladások is hajlamosíthatnak az agyiér-betegségre.

A Mayo Klinika oldalán olvasható, hogy a növényi alapú élelmiszerek a legjobb antioxidáns-források. Ide tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magvak, gyógynövények és fűszerek, sőt még a kakaó is, ami a jó minőségű étcsoki alapanyaga.

Dr. Patel arról is beszámolt, hogy egy kísérletsorozat kimutatta, hogy a flavanolban gazdag kakaótermékek csökkentik a vérnyomást:

a kutatásban résztvevőknél napi 20-45 gramm étcsokoládé fogyasztásával a szisztolés vérnyomás átlagosan 3,2 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomás pedig átlagosan 2,0 Hgmm-rel csökkent

Kávé helyett is bekaphatsz egy-két kocka étcsokit

A kakaóbabban lévő teobrominnak a koffeinhez hasonló fiziológiai hatása van: élénkít, és fokozza a szellemi aktivitást, ráadásul ugyanolyan gyorsan fejti ki a hatását, mint a kávé. Erről és az étcsoki egyéb jótékony hatásairól itt írtunk bővebben.

Nem csak a szabadgyökök, de a magas koleszterinszint is szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. A kakaóban gazdag ételek fogyasztása pozitív hatással lehet a koleszterinszintre azáltal, hogy növeli a jó koleszterin szintjét.

Jó és rossz koleszterin: mi a különbség

Az LDL koleszterin, amit rossz koleszterinnek nevezünk szállítja a zsírt a testben, ragadós, nagy molekula, megtapad az erek falán és plakkokat képez szűkítve azokat. A HDL-koleszterin vagyis a jó koleszterin pedig összegyűjti a zsírt és visszaszállítja a májba. A magas HDL:LDL arány (tehát, ha magas HDL-koleszterinszint az LDL-koleszterinszinthez képest) véd a szív- és érendszeri betegségek ellen.

Az étcsoki diéta alatt is bevethető, 1-2 kockányi segíthet véget vetni a kínzó vágyakozásnak, közben pedig megakadályozza, hogy valami magasabb cukortartalmú és alacsonyabb tápértékű nassolnivaló után nyúlj. Azt azonban jó tudni, hogy ne elalvás előtt együk meg a napi "csokiadagunkat. Ennek okáról itt olvashatsz.

Csillapíthatod vele az édességéhségedet diéta alatt. Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.